O nadaljnjih aktivnosti se bodo v sindikatu odločili na skupščini sindikata 22. februarja. Foto: BoBo
O nadaljnjih aktivnosti se bodo v sindikatu odločili na skupščini sindikata 22. februarja. Foto: BoBo
V Gorenju zaposlenim odpovedali kolektivno pogodbo

S tem naj bi preprečili morebitno stavko zaposlenih. V družbi pričakujejo, da bi ustrezno rešitev lahko našli v nekaj tednih, govori se, da do konca marca. "Uprava Gorenja se je odločila, da glede podjetniške kolektivne pogodbe ne bo naredila koraka nazaj, ampak bo predlagala korak naprej," pravi direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir.

Predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba je pojasnil, da se v sindikatu strinjajo z ustanovitvijo delovne skupine, prav tako z njeno sestavo, vendar pa za začetek delovanja delovne skupine sindikat obvezujejo sklepi s skupščine, med katerimi je tudi preklic odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe. "Mi smo pripravljeni na vse, na pogajanja, a je zdaj poteza na upravi, da prekliče odpoved podjetniške kolektivne pogodbe," je dodal.

Koliko bo ostalo dopusta?
Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po navedbah vodstva podjetja ne ustreza več zdajšnjim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen privoliti v skrajšanje dopusta le za dva dni. Sindikat je ob tem zagrozil s stavko.

V Gorenju pričakujejo, da bodo odprto vprašanje dopusta rešili v sodelovanju in interno. "Nikakor ni v interesu, da bi prišlo do stavke, saj imajo od nje koristi samo naši tekmeci," je poudaril Oštir.

V Gorenju zaposlenim odpovedali kolektivno pogodbo