Do 1. maja, ko naj bi elektrarno sinhronizirali nazaj v omrežje, skupno načrtujejo 30.000 remontnih aktivnosti. Foto: BoBo
Do 1. maja, ko naj bi elektrarno sinhronizirali nazaj v omrežje, skupno načrtujejo 30.000 remontnih aktivnosti. Foto: BoBo

Moč elektrarne, za katero je 33 obratovalnih ciklov, so začeli zmanjševati ponoči. Zaradi izpusta pare je ob tem možen hrup. Po njeni ustavitvi in izključitvi iz elektroenergetskega omrežja se bo začel redni remont.

Predsednik uprave NEK-a Gorazd Pfeifer je v petek dejal, da bo osrednja dejavnost menjava goriva za naslednji 18-mesečni cikel. V tokratnem remontu bodo zamenjali 53 gorivnih elementov, kar je tri manj, kot jih sicer. Zaradi lanske zaustavitve, do katere je prišlo zaradi puščanja cevovoda ob jedrski posodi, so namreč porabili manj goriva, je pojasnil.

Tudi preverjanje vpliva staranja na komponente

Ker gre za prvi redni remont v podaljšani obratovalni dobi – januarja lani je bilo izdano okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovanja do leta 2043 – bo ob menjavi goriva in standardnem nadzoru, vzdrževanju in posodabljanju opreme velik poudarek tudi na preverjanju vpliva staranja na komponente, sisteme in strukture.

Izvedena bodo večja vzdrževalna dela, med drugim velik remont glavnega električnega generatorja, ter narejene tudi tehnološke izboljšave, ki so prav tako pomembne za jedrsko varnost ter razpoložljivost in dolgoročno obratovanje.

Pfeifer je za Radio Slovenija dejal: "V letošnjem remontu bo večji poudarek tudi na staranju elektrarne. Več bomo delali na tem, da bomo pregledovali sisteme, komponente, strukture. Naš način dela je še vedno, da posodabljamo elektrarno za večjo varnost in razpoložljivost, pa tudi za dolgoročno obratovanje."

Vsa remontna dela bodo vodili in nadzirali zaposleni v NEK-u, sodelovalo pa bo več kot 1000 ljudi iz zunanjih podjetij in institucij. Vrednost remonta ocenjujejo na okoli 100 milijonov evrov.

V jedrski elektrarni Krško se je začel remont