Foto: EPA
Foto: EPA

Vice Orlušić je na konferenci Poslovnega dnevnika z naslovom Energetska pot v trajnostno prihodnost dejal, da se bodo predstavniki HEP-a s slovenskimi kolegi na temo sodelovanja pri gradnji drugega bloka sestali že danes (torek). Na slovenski strani je lastnica krške jedrske elektrarne in za zdaj edini investitor v drugi blok (JEK 2) družba Gen Energija.

Sorodna novica Paravan: Morebitna podpora na referendumu še ne pomeni "biankomenice" za izgradnjo JEK-a 2

Po besedah Orlušića načrtujejo, da bi skupino HEP do leta 2050 popolnoma preoblikovali in razogljičili. Poudaril je tudi, da je pred Hrvaško velika naloga, saj bodo morali nadgraditi elektroenergetsko omrežje, da bo to omogočalo prenos in distribucijo obnovljivih virov energije.

Da med Slovenijo in Hrvaško potekajo pogovori o sodelovanju pri gradnji nove jedrske elektrarne, je na ponedeljkovi konferenci potrdil tudi član uprave NEK-a Saša Medaković. Hrvaška sicer iz krške jedrske elektrarne dobi 15 odstotkov vse svoje električne energije.

Gen energija: O soinvestitorstvu nismo govorili

V Gen energiji so potrdili Orlušićeve besede o današnjem (torkovem) sestanku, a kot so dodali, o soinvestitorstvu Hepa pri projektu JEK-a 2 niso govorili. Pojasnili so, da so na tokratnem sestanku med poslovodstvom NEK-a ter njegovim slovenskim in hrvaškim lastnikom, to sta poslovodstvi družb Gen energija in HEP, obravnavali tekoče zadeve v povezavi z NEK-om ter strategijo upravljanja skupne naložbe v NEK.

V Gen energiji sicer zaznavajo zanimanje tujih in domačih akterjev, ob Hrvaški oziroma državnem energetskem podjetju HEP npr. tudi predstavnikov italijanskega ter slovenskega gospodarstva. "Ti razgovori so zgolj informativne narave. Izbor morebitnega soinvestitorja tudi ni izključno v mandatu družbe Gen, zato je razprava o tem trenutno še prezgodnja," so zapisali. Ideji o soinvestitorstvu pri projektu JEK 2 so sicer naklonjeni.