Hranilniki toplote družbe Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Hranilniki toplote družbe Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Dodatno pomoč občanom pri spoprijemanju s podražitvami je župan Mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenovič napovedal že na izredni seji na začetku tega meseca, na kateri so mestni svetniki večinsko soglašali s 30-odstotno subvencijo variabilnega dela cene ogrevanja za november in december za gospodinjstva, ki jih ogreva Energetika Maribor. Tudi svetniške skupine so ob tem poudarjale, da je treba najti rešitve še za pomoč preostalim meščanom.

Sorodna novica V Mariboru podprli 30-odstotno subvencijo dveh položnic Energetike Maribor

Na občini predlagajo vavčerje v vrednosti 15 evrov za socialno najšibkejše občane za plačilo kurjave. "Ta pomoč bi se izvajala prek naše humanitarne komisije s pomočjo humanitarnih organizacij, predvsem Rdečega križa in Karitasa, ter pod strokovnim nadzorom centra za socialno delo. To komisijo smo ustanovili v času covida-19 in je oblikovala zelo dober model delitve pomoči v primeru epidemije. Na podoben način bi se delila tudi ta pomoč," je na novinarski konferenci pojasnila vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić.

Stalo naj bi 200.000 evrov

Za zdaj ocenjujejo, da bo takšno pomoč potrebovalo približno 12.000 ljudi, zato bodo v ta namen v občinskem proračunu rezervirali 200.000 evrov. Po županovih besedah bo za ta enkratni energetski vavčer mogoče zaprositi do konca marca. "Želimo zajeti čim več tistih, ki so pomoči potrebni in ki jim je dvig cen energentov pokvaril božične praznike," je povedal.

Mestni svetniki bodo na četrtkovi seji, ki bo le dva dni po izredni seji na temo uveljavljanja predkupne pravice pri odkupu kompleksa hotela Arena pod Pohorjem, med drugim opravili tudi drugo obravnavo odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del območja ob Lavričevi ulici na Lentu, kjer namerava zasebni vlagatelj graditi večnadstropni stanovanjsko-poslovni objekt. Okoliški prebivalci temu nasprotujejo, župan pa vztraja, da so skupaj z investitorjem prisluhnili pomislekom in dosegli določene prilagoditve, zato ni več razlogov za nasprotovanje. "Vesel sem, da bomo iz packe, ki je tam trenutno, naredili mestotvoren ambiciozen projekt," je dejal.

Drugo na prihajajoči seji mestnega sveta

Mestni svetniki se bodo seznanili s predlaganimi lokacijami za umestitev doma za starejše občane na območju Radvanja in razpravljali še o lokalnem energetskem podnebnem konceptu MOM-a, prodaji 40-odstotnega lastniškega deleža v družbi Dimnikarstvo Maribor ter dokapitalizaciji družbe Javni holding Maribor za namen dokapitalizacije hčerinskega podjetja Marprom s stvarnim vložkom v vrednosti 1,1 milijona evrov oziroma z 20 avtobusi.

Sorodna novica Koliko boste plačevali za elektriko?

LPR opozarja na nadzor holdinga

V opozicijski Listi za pravičnost in razvoj (LPR), ki ima v 45-članskem mestnem svetu dva sedeža, so opozorili na po njihovem mnenju problematični nadzor nad delovanjem Javnega holdinga Maribor, v katerega se je lani združilo šest javnih podjetij. Njen predstavnik Primož Juhart je v izjavi za medije poudaril, da vse odločitve v holdingu sprejema župan, ki da je tudi "samovoljno" imenoval dva nova člana nadzornega sveta holdinga, medtem ko mestni svet kot najvišji organ s tem ni niti seznanjen. "Mi dobimo na mizo samo odločitve, ko je treba pokriti kakšne luknje ali napake," je dejal, prepričan, da se napoveduje "privatizacija" javnega holdinga.

Po ocenah LPR-ja je vprašljiva zakonitost imenovanja direktorja holdinga Andreja Rihterja in razrešitev direktorja Energetike Maribor Alana Perca, najbolj pa naj bi bila sporna vloga Mateje Cekić, ki kot zaposlena v mestni upravi skrbi za občinske finance, ob tem pa je v nadzornem svetu holdinga in nekaterih javnih podjetij.