Hitov hotel in igralnica Perla.  Foto: BoBo
Hitov hotel in igralnica Perla. Foto: BoBo

Igralniški delavci so v Hitu letos že stavkali. Stavka se je začela 29. septembra in trajala še prvi konec tedna v oktobru. Sindikat igralniških delavcev Slovenije (SIDS) je takrat napovedal, da naj bi trajala vse konce tedna do konca leta, vendar so sredi oktobra z vodstvom igralniške družbe dosegli dogovor o najpomembnejših stavkovnih zahtevah. Zato so stavko prekinili in nadaljevali pogajanja o kolektivni pogodbi.

"Ob tokratni napovedi stavke smo ponovno poudarili zahteve, ki se jih uprava ni držala ali jih spoštovala. Tokrat se ne bomo več pogajali mesečno, ampak se bodo vse dogovorili pred ali med stavko. Uprava mora sporazum o delovnem času neizpodbitno priznati ter ga spoštovati. Imamo namreč dokumente, kjer tudi trenutni predsednik uprave s podpisom priznava sporazum o delovnem času znotraj preostalih dogovorov," so zapisali v SIDS-u v izjavi za javnost.

Predsednik SIDS-a v Hitu Erik Krašna pa je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da so se za stavko odločili vse konce tedna do konca leta 2023 zato, ker uprava ne spoštuje dogovorjenega iz oktobrskega sporazuma.

Sindikat je vodstvu podjetja med drugim očital negospodarno ravnanje in naložbo v igralnico Park, znižanje vrednosti podjetja ter manipuliranje v komuniciranju z zaposlenimi in javnostjo. Sindikat je na upravo naslovil 18 zahtev, med njimi je bila tudi zahteva po njenem odstopu.

Ob prekinitvi stavke sredi oktobra so iz kabineta predsednika uprave Hita Tomaža Repinca sporočili, da se ključne točke dogovora nanašajo na razporejanje delovnega časa v igralništvu, obseg prazničnih ur in dodatke za delo ob koncih tedna.

Uprava Hita: Napoved stavke pod vprašaj postavlja letošnjo božičnico

Tomaž Repinc. Foto: Radio Koper
Tomaž Repinc. Foto: Radio Koper

Uprava novogoriškega Hita dvomi o primernosti napovedi stavke sindikata igralniških delavcev za 9. december, o kateri so bili danes uradno obveščeni. "Stavkovne zahteve, ki se po vsebini bistveno ne razlikujejo od tistih iz prejšnje stavke, so bile že predmet obravnave, pogajanj ter končno tudi stavkovnega dogovora," so zapisali v Hitu. Zatrdili so, da uprava zaveze izvršuje, "zato je na mestu vprašanje o primernosti vnovične uporabe instituta stavke".

Stavkovne zahteve sindikata SIDS-a po trenutnih Hitovih ocenah pomenijo dvig stroškov dela na letni ravni za 12 milijonov evrov. "Napoved stavke postavlja pod vprašaj izplačilo letošnje božičnice. Obseg finančnih posledic stavke pa bo terjal ustrezne poslovne prilagoditve," so zapisali.

Vodstvo je prepričano, da je skupni cilj obeh strani dolgoročna stabilnost poslovanja in prihodnost zaposlenih v podjetju. To bi moralo prevladati nad individualnimi interesi sindikata, so dodali.

Strategijo družbe, ki je vključevala tudi sanacijski program za zagotovitev poslovne stabilnosti družbe Hit, so nadzorniki sicer potrdili leta 2019, kot so zapisali v Hitu, pa je poslovno in finančno prestrukturiranje prineslo želene rezultate.

Družba Hit je v prvih desetih mesecih letošnjega leta ustvarila 140,8 milijona evrov bruto realizacije, kar je primerljivo s poslovanjem v letu 2019, so zapisali. Strošek dela pa je v prvih desetih mesecih leta presegel strošek dela v letu 2019.

Od leta 2019 se je število zaposlenih zmanjšalo za 200, povprečna plača zaposlenega v družbi Hit pa se je v tem času povečala za 22 odstotkov. V obdobju od januarja do oktobra je znašala 2479 evrov bruto, so sklenili.