Protest delavcev družbe Radeče papir ni pomagal. Po dolgi agoniji in trenutkih upanja je s tovarno nepreklicno konec. Foto: BoBo
Protest delavcev družbe Radeče papir ni pomagal. Po dolgi agoniji in trenutkih upanja je s tovarno nepreklicno konec. Foto: BoBo

V tovarni je delal zelo visok odstotek delovno aktivnega prebivalstva (po podatkih je v občini sicer skupaj nekaj več kot 1.000 prebivalcev, ki spadajo v skupino delovno aktivnih), je dejala Karmen Leskošek, direktorica celjske območne službe za zaposlovanje. Očitno že ves čas pesti pomanjkanje delovnih mest, zato bo stiska še večja, številni pa si že zdaj iščejo zaposlitve na območjih Celja, Laškega in Sevnice.

Število brezposelnih že zdaj visoko
Po podatkih za lanski december znaša stopnja brezposelnosti v Radečah 12,5 odstotka, medtem ko je bila decembra leta 2008 le šestodstotna. Konec februarja je bilo v občini 239 registriranih brezposelnih, med njimi pa 46 odstotkov žensk, 13 odstotkov iskalcev prve zaposlitve, 39 odstotkov delavcev brez izobrazbe, 24 odstotkov s poklicno izobrazbo, 26 odstotkov s srednjo in osem odstotkov z visoko stopnjo izobrazbe, kažejo številke iz statističnih podatkov. Tem bi se lahko kmalu pridružilo še 250 delavcev iz papirnice Radeče.

Še eno upanje?
Eden izmed direktorjev družbe je na začetku tedna dejal, da vodstvo razmišlja o ustanovitvi nove družbe, ki bi prevzela del delavcev. Koliko bi jih v tem primeru lahko zaposlili, ni povedal.

Zavod bo novim zaposlenim pomagal pri iskanju nove zaposlitve, pridobivanju kvalifikacij ali dodatnih znanj, kar bi pot do zaposlitve olajšalo, je še dejala Leskoškova.