Plinovodi so v zadnjem času opravili najmanj dve sporni zaposlitvi, povezani z SDS-om. Foto: BoBo
Plinovodi so v zadnjem času opravili najmanj dve sporni zaposlitvi, povezani z SDS-om. Foto: BoBo

Kot poroča Dnevnik, bo v upravi Plinovodov, ki je v lasti večinsko državnega Geoplina, po novem sedela tudi Sarah Jezernik, zaposlitev pa je dobila tik pred uradnim začetkom priprav na gradnjo rusko-slovenskega plinovoda v okviru projekta Južni tok. Plinovodi so namreč polovični lastniki podjetja, ki bo vodilo ta milijardni projekt.

Jezernikovo je za članico uprave imenoval nadzorni svet, potem ko se je odločil razširiti enočlansko upravo, ki jo vodi Marjan Eberlinc. Jezernikova je bila, kot piše Dnevnik, nekdanja vodja ljubljanske poslovalnice Zveze bank, do lani pa je bila zaposlena pri Kranjski investicijski družbi (KID), sprva kot finančna direktorica, nato pa kot direktorica prodaje.

Sledi vodijo v SDS
A kot poroča časopis, tudi sledi te zaposlitve vodijo v vladajoči SDS. Po njihovih podatkih je Jezernikova po zapustitvi KID-a našla delo v tej stranki, in sicer v njeni poslanski skupini, po drugih informacijah pa naj bi v SDS-u skrbela tudi za finance. Iz stranke so za časopis zatrdili, da Jezernikova v stranki ni zaposlena. SDS smo vprašali, ali je bila Jezernikova v stranki zaposlena prej oziroma ali je kakor koli sodelovala s stranko. Odgovore še čakamo. Sarah Jezernik je sicer tudi na seznamu podpornikov predsedniške kandidature Milana Zvera.

Jezernikova je prišla na Plinovode po zadnjih parlamentarnih volitvah kljub pomanjkanju izkušenj na področju energetike. Konec marca se je zanjo sprostilo mesto v nadzornem svetu, ko je dotedanji član sveta Igor Šalamun postal državni sekretar za energetiko na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Jezernikova je tako že manj kot pol leta pozneje pristala v upravi družbe z več kot 48 milijoni evrov letnih prihodkov.

Le okrepitev finančne službe?
Nadzorni svet (vodi ga Boštjan Napast, v njem pa sedijo še Alojz Stana iz Geoplina, Rok Vodnik iz Petrola, Samo Uranjek in Toni Levičnik) je imenovanje Jezernikova ne mesto članice uprave utemeljil z nadzorom nad stroški in kot potrebo po okrepitvi finančne službe družbe pred novimi projekti.

Agencija za energijo bo pred novembrom, ko se bo začel mandat Jezernikove, preverila, ali je bilo njeno imenovanje v skladu z evropsko direktivo. Kot poudarja Dnevnik, bo tako avtonomije dosedanjega edinega člana uprave Plinovodov Eberlinca konec.

Preverjanje okoliščin zaposlitev Tanka in Janševe
Naj povemo še, da naj bi nadzorniki Geoplina zahtevali pojasnila o okoliščinah zaposlitev sina Jožeta Tanka, Tadeja Tanka, in hčerke Janeza Janše, Nike Janše. V Plinovodih bodo morali tako pripraviti poročilo o vseh kadrovskih spremembah v zadnjih dveh letih, postopkih izbire zaposlenih in utemeljenosti vseh novih zaposlitev v tem času.

B. V.