V novoustanovljeni družbi bo imelo slovensko podjetje polovični delež. Foto: EPA
V novoustanovljeni družbi bo imelo slovensko podjetje polovični delež. Foto: EPA
Aleksej Miller, Danilo Türk
Miller je pred meseci obiskal Slovenijo in se srečal tako s predsednikom vlade kot s predsednikom republike. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Potem ko sta družbi Plinovodi in Gazprom konec februarja podpisali aneks k sporazumu o ustanovitvi družbe Južni tok Slovenija in ustanovitev napovedali v enem mesecu, naj bi se to ta teden vendarle zgodilo. "Pogodba o ustanoviti družbe Južni tok Slovenija bo predvidoma podpisana v tem tednu," je danes dejal prvi mož Plinovodov Marjan Eberlinc.
Vsaki strani polovica
Kot je ob tem dodal Eberlinc, bo vodstvo družbe znano pred njeno ustanovitvijo. Ruski Gazprom in Plinovodi bodo imeli v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež. Podjetje bosta vodila dva direktorja, oba družbenika določita po enega.
Sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija sta 22. marca 2011 podpisala Eberlinc in predsednik upravnega odbora Gazproma Aleksej Miller, 27. februarja letos pa sta podpisala še dodatek k sporazumu družbenikov o ustanovitvi Južnega toka Slovenija, s katerim sta potrdila ključne parametre projekta na slovenskem ozemlju.

Miller pride v Slovenijo
Kot je pretekli teden pisal časopis Dnevnik, naj bi bil Miller konec tega tedna v Portorožu in prav zato naj bi bilo skupno podjetje ustanovljeno v tem tednu. Da Miller v teh dneh pride v Slovenijo, je potrdil Eberlinc in dodal, da bo prvi mož Gazproma v Portorožu predsedoval na konferenci Evropske centralne banke. "Prepričani smo, da bo vsekakor posebno pozornost posvetil dogodku podpisa pogodbe ob ustanovitvi družbe Južni tok Slovenija," je poudaril Eberlinc.

Vrednost projekta: milijarda evrov
Trasa plinovoda Južni tok na slovenskem ozemlju je po Eberlinčevih pojasnilih trenutno obdelana na ravni študije izvedljivosti, ki sta jo izdelala in potrdila oba partnerja pri projektu, natančno pa bo trasa določena v okviru postopkov prostorskega umeščanja skladno s slovensko zakonodajo. Vrednost naložbe se giblje okoli milijarde evrov.

Dokončna odločitev o trasi celotnega plinovoda Južni tok še ni znana - ta naj bi bila znana novembra. Na končnem zemljevidu trase plinovoda naj bi bile Bolgarija, Slovenija, Srbija in Madžarska, medtem ko Avstrije za zdaj ni. Januarja se je Gazprom odločil, da se bo gradnja Južnega toka začela decembra letos, in ne leta 2013, kot je bilo sprva predvideno.

Mednarodne sporazume o sodelovanju pri gradnji plinovoda so poleg Slovenije podpisale še Bolgarija, Srbija, Madžarska, Grčija, Hrvaška in Avstrija. S Turčijo pa je Rusija decembra lani podpisala sporazum, po katerem bo Ankara omogočila gradnjo plinovoda skozi turške ozemeljske vode oz. po dnu Črnega morja. Projektu se je na začetku februarja pridružila tudi Črna gora.

Prve pošiljke plina predvidoma leta 2015
Plinovod, katerega gradnja je ocenjena na okoli 16,5 milijarde evrov in po katerem naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, naj bi bil končan leta 2015. Konec tega leta so predvidene tudi prve pošiljke po tem plinovodu.