Podravka namerava poslovanje Žita narediti še bolj mednarodno. Foto: BoBo
Podravka namerava poslovanje Žita narediti še bolj mednarodno. Foto: BoBo

Podravka mora zdaj za dokončanje posla plačati še nekaj več kot 33 milijonov evrov kupnine oz. 180,1 evra na delnico. Po končanem prenosu 51,55 odstotka delnic pa namerava objaviti ponudbo za prevzem še preostalih delnic Žita. Za izvedbo posla je Podravka izvedla tudi dokapitalizacijo, glede česar pa je kmetijski minister Dejan Židan opozoril, da je to storila Hrvaška, kar bi lahko bila nedovoljena državna pomoč.

Podravka želi po besedah predsednika uprave skupine Podravka Zvonimirja Mršiča Žitu omogočiti, da še bolj internacionalizira svoje poslovanje in ponudi svoje izdelke še večjemu številu porabnikov. Glede števila zaposlenih pa je povedal, da so s podpisom pogodbe o nakupu Žita prevzeli tudi obveznosti iz novembra lani podpisanega novega petletnega kolektivnega sporazuma z delavci.

Žito je eno največjih slovenskih prehrambnih podjetij in kot največji odkupovalec v Sloveniji pridelane pšenice pomemben člen slovenske žitne verige. Ponaša se s številnimi uglednimi blagovnimi znamkami, kot so Gorenjka, Šumi, 1001 Cvet, Zlato polje ter Maestro, v zadnjih letih pa vse bolj krepi tudi izvoz na tuje trge.