Vas je energetsko samooskrbna skladno z zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Foto: BoBo/Bor Slana
Vas je energetsko samooskrbna skladno z zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Foto: BoBo/Bor Slana

Kot so sporočili iz podjetja Sonce energija, se njihova prizadevanja za skupnostno samooskrbo tu šele začenjajo, saj so v načrtih novi projekti. Solastnik skupine Sonce in direktor platforme SunContract Gregor Novak je povedal, da gradijo samooskrbni center mesta Radeče, načrtujejo pa še eno samooskrbno vas v občini Radeče in dodatne v nekaterih drugih delih Slovenije.

Slovenija ima po njegovi presoji ogromne možnosti glede samooskrbnih skupnosti, zato je njihov cilj, da bodo v naslednjih desetih letih vse strehe v vaseh in mestih pokrili s sončnimi elektrarnami in jim tako zagotovili samooskrbnost.

Gregorn: Vas se bo napajala izključno iz obnovljivih virov

Skupina Sonce, v okviru katere deluje tudi podjetje Sonce energija, je eden največjih ponudnikov sončnih elektrarn v Sloveniji. Direktor podjetja Sonce energija Roman Gregorn je dejal, da se lahko po skoraj 15 letih od njihovega prvega fotovoltaičnega projekta pohvalijo z več kot 1000 uspešno realiziranimi projekti tako na področju samooskrbe za gospodinjstva in kmetije kot tudi s projekti za poslovne stranke in industrijo.

Temu naboru pa zdaj dodajajo še prvo skupnostno samooskrbo, ki deluje v skladu z novim zakonom o spodbujanju obnovljivih virov in bo omogočala, da se bo celotna vas Zavrate napajala izključno iz naravi prijaznih virov energije.

Neposredno koriščenje skupnega vira

Kar ločuje vas Zavrate od drugih projektov samooskrbe, je samooskrbna skupnost, podprta na energetski tržnici SunContract, digitalni platformi, ki jo uporablja Sonce energija in podpira povsem nov poslovni model rabe zelene energije med proizvajalci in odjemalci električne energije. Končnim porabnikom namreč omogoča neposredno izkoriščanje skupnostnega obnovljivega vira in povezovanje s proizvajalci elektrike, kar zagotavlja večjo dostopnost energetike za posameznike.

Poslovanje s tehnologijo veriženja podatkov

Omogoča tudi večjo preglednost na trgu električne energije in od 10- do 15-odstotno zmanjšanje računa za elektriko vključenih v skupnost oz. do 50-odstotno zmanjšanje računa za elektriko za uporabnike, ki skupnosti nudijo svoje strešne površine. Uporabniki lahko tako razpolagajo z vso količino elektrike, ki jih proizvede njihova elektrarna, tudi s presežki iz preteklega leta, ki jih lahko prenesejo prosto na druge porabnike kjer koli po Sloveniji ali jih unovčijo. Preglednost in varnost poslovanja zagotavlja napredna tehnologija veriženja podatkov.

Lastniki samooskrbnih elektrarn, ki uporabljajo platformo SunContract, so lani proizvedli nekaj manj kot 800 megavatnih ur presežkov, kar je enako količini elektrike, ki jo porabi približno 200 povprečnih slovenskih gospodinjstev s standardno porabo elektrike 4000 kilovatnih ur na leto. Prav tako je nakup elektrike prek platforme SunContract pozitivno prispeval k zmanjšanju izpusta ogljikovega dioksida za 4452 ton.

Podjetje Sonce energija se ukvarja s postavitvijo različnih vrst sončnih elektrarn, prodajo električne energije prek energetske tržnice in drugih trajnostnih produktov, kot so toplotne črpalke in električne polnilnice.

Prva vas, ki se sama oskrbuje z elektriko