Foto:
Foto:

Slovenija je v omenjenem obdobju izvozila za 10,4 milijarde evrov blaga in storitev, kar je 2,6-odstotno povečanje glede na enako obdobje leta 2002. Vrednost uvoza je v enakem obdobju dosegla 11,19 milijarde evrov, kar je 5,6 odstotka več kot v enakem obdobju leta prej.

Po podatkih statističnega urada je pokritost uvoza z izvozom znašala 93,1 odstotka, medtem ko je v enakem obdobju leta 2002 znašala 95,7 odstotka.

Največji izvoz proizvodov za vmesno uporabo
V lanskih prvih 11 mesecih so slovenska podjetja izvozila največ proizvodov za vmesno uporabo, izvoz teh je namreč znašal 48,6 odstotka celotnega izvoza. Nekoliko manj so izvozili proizvodov za široko porabo, delež teh je znašal 37 odstotkov, najmanj pa so izvozili proizvodov za investicije, ki so dosegli 14,4 odstotka izvoza.

Menjava blaga se je v omenjenem obdobju v primerjavi z enakim obdobjem leta 2002 najbolj povečala pri proizvodih, ki imajo najmanjši delež v skupni blagovni menjavi. Izvoz blaga za investicije se je tako povečal za 5,4 odstotka, uvoz pa za 12,8 odstotka. Izvoz proizvodov za široko potrošnjo je dosegel enako raven kot v primerljivem obdobju leta 2002, medtem ko je bil uvoz teh proizvodov večji za 4,8 odstotka. Menjava s proizvodi za vmesno porabo je bila večja tako pri uvozu kot izvozu, in sicer na izvozni strani za 3,5 odstotka, na uvozni pa za 3,8 odstotka.