Upravitelja prisilne poravnave Merkurja Ladislav Hafner in Mersteela Katarina Benedik vztrajata pri navodilih sodišča, da odpravnine obravnavata kot navadne terjatve. Foto: MMC RTV SLO
Upravitelja prisilne poravnave Merkurja Ladislav Hafner in Mersteela Katarina Benedik vztrajata pri navodilih sodišča, da odpravnine obravnavata kot navadne terjatve. Foto: MMC RTV SLO

Decembra, ki je prodajno močan mesec, se je poslovanje podjetja sicer izboljšalo, a uprava Merkurja in Mersteela je na redni seji izvršnega odbora sindikata skupine Merkur, na katero so bili povabljeni tudi vsi sindikalni poverjeniki in zaupniki, pojasnila, da v podjetju vseeno čim prej potrebujejo obljubljeno likvidnostno posojilo.

"Stanje v podjetju se izboljšuje"
"Sestanek je bil izredno pozitiven in optimističen, saj se stanje v podjetju izboljšuje," je povedal delavski direktor Merkurja Marjan Smrekar. Poudaril je, da nov kapital potrebujejo, saj so odvisni od nabav, brez katerih trgovec ne more delovati. "Rešuje nas, da smo izboljšali tedenske nabave, vendar pa bo stanje, ko dobimo sindiciran kredit, še boljše," menijo v vodstvu.

Dobro decembrsko poslovanje namreč ne pomeni, da bi lahko Merkur rešili brez novega posojila in pretvorbe terjatev v lastniške deleže. "Decembrski podatki so sicer boljši od pričakovanih, zato je vzdušje optimistično, vendar z resnim zadržkom pred januarjem in februarjem," je ocenil predsednik Sveta gorenjskih sindikatov Rajko Bakovnik.

Bakovnik: Presežnih delavcev bo manj
Razveseljiva informacija pa je, da končno število presežnih delavcev ne bo tolikšno, kot je bilo prvotno predvideno, ko se je za celotno skupino omenjala številka 1.080, je še poudaril. Več kot 560 ljudi je namreč večinoma prostovoljno že zapustilo Merkur, nekaj deset predčasnih upokojitev in drugih odhodov pa je mogoče pričakovati tudi ta mesec. Konec prihodnjega tedna naj bi bila znana realna ocena števila presežnih delavcev, za katere je program že v sklepni fazi priprave.

Odhodi zaposlenih iz Merkurja z vidika odpravnin niso več sporni, odkar je podjetje v prisilni poravnavi. Zakonsko je namreč nejasno zapisana le pravica do odpravnin tistih delavcev, ki so delo izgubili pred uvedbo postopka zaradi insolventnosti. V podjetju upajo, da bo tudi ta dilema kmalu razrešena. Veliko pričakujejo od avtentične razlage zakona, ki naj bi jo na izredni seji še to leto opravil parlament.

V ponedeljek v Merkurju gorenjski poslanci
V ponedeljek bodo v Merkur na posvet prišli gorenjski poslanci. Vodstvo jim bo predstavilo razmere v podjetju, poslanci pa so že prejeli stališča pristojnega ministrstva oziroma služb, tako da naj bi avtentična razlaga koristila delavcem, torej poskušala zagotoviti stoodstotno izplačilo odpravnin.

Upravitelja prisilne poravnave Merkurja Ladislav Hafner in Mersteela Katarina Benedik pa vztrajata pri navodilih sodišča, da odpravnine obravnavata kot navadne terjatve. V Merkurju so prejeli kar okrog 3.000 terjatev, v Mersteelu pa okrog 350.

Niti Hafner niti Benedikova še ne poznata višine prijavljenih terjatev, saj vseh še niso vnesli. V Merkurju so tako pri tretjini preštetih terjatev že presegli vrednost 100 milijonov evrov, v Mersteelu, kjer večjih terjatev še niso upoštevati, pa so za zdaj pri številki 11 milijonov.