Višje sodišče se ni strinjalo z okrajno sodnico pri nobenem izmed njenih argumentov. Foto: BoBo
Višje sodišče se ni strinjalo z okrajno sodnico pri nobenem izmed njenih argumentov. Foto: BoBo

Logar, predsednik preiskovalne komisije DZ-ja, ki ugotavlja zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, je na novinarski konferenci spomnil, da ljubljansko okrožno sodišče ob začetku delovanja komisije ni želelo izročiti dokumentacije iz treh bank, ki jih je reševala država. "Najprej z obrazložitvijo, da sodnice Deše Cener nismo uspešno prepričali, potem se je ta sodnica odločila, da je zakon o parlamentarni preiskavi neustaven, in ga je poslala na ustavno sodišče," je poslanec SDS-a obudil zaplete.

Ustavni sodniki so aprila zavrgli zahtevo okrožnega sodišča za oceno ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi in odločili, da mora sodišče odločiti o zasegu dokumentacije, ki jo za svoje delo potrebuje preiskovalna komisija.

Cenerjeva je zadevo nato predala na višje sodišče. "V tem postopku je navedla, da preiskovalna komisija ne opredeljuje določno predmeta preiskave, da ni odgovorov na to, kaj konkretno se bo preiskovalo, in da ni natančno opredeljen status udeležencev parlamentarne preiskave, in je zato presodila, da tak prisilni ukrep ni v skladu z zakonom," je pojasnil.

Višje sodišče je konec prejšnjega tedna izdalo odločbo, da se zasežejo dokumenti tudi bank in institucij, ki spadajo v okrožje ljubljanskega okrožnega sodišča. V obrazložitvi pa je zavrglo vse argumente Cenerjeve.

Sodišče: Vpogled je nujen
Kot ključni del sodbe je medtem poudarilo, da interes varovanja tajnih podatkov trči ob interes, da se raziščejo nepravilnosti in zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, ki so ga sanirali davkoplačevalci in davkoplačevalke.

Ob zagotovljeni varnosti tajnosti zahtevanih podatkov se tako višje sodišče po Logarjevih navedbah ne strinja s preiskovalno sodnico, da zahtevani ukrep ni sorazmeren. Brez vpogleda v relevantno dokumentacijo je namreč težko ali praktično nemogoče opraviti celovito preiskavo, zato je ta ukrep "nujen in neizogiben". Višje sodišče je zadeve po Logarjevem prepričanju tako "postavilo na pravo mesto".

Ker se odpirajo nove dileme, bo preiskovalna komisija na sodišče posredovala še nekaj novih zahtev, je napovedal Logar.