Logar je napovedal, da bo v prizadevanjih za pridobitev bančne dokumentacije šel do konca. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Logar je napovedal, da bo v prizadevanjih za pridobitev bančne dokumentacije šel do konca. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Komisija želi z odredbami sodišč zaseči dokumente, ki ji jih podržavljene banke zaradi sklicevanja na bančno tajnost do zdaj niso želele izročiti.

Ker do dokumentacije NLB-ja, Abanke in Factor banke komisija še ne more, bo predsednik komisije Anže Logar (SDS) tej na seji prihodnji teden predlagal, naj se pritoži predsedniku ljubljanskega okrožnega sodišča nad delom okrožne sodnice ter na vrhovno sodišče naslovi poziv, naj poenoti sodno prakso.

Mariborsko in celjsko sodišče sta namreč ocenili, da odredbo za zaseg od komisije zahtevanih dokumentov lahko izdata, je povedal Logar. Ljubljanska sodnica pa je identično vlogo, specificirano na 17 straneh, zavrnila kot nepopolno, je pojasnil. Mariborsko in celjsko sodišče sta odredbo tudi sprejeli v zakonsko predpisanem roku, medtem ko ga je ljubljansko po njegovih besedah prekoračilo za sedemkrat.

"S tem to sodišče ovira in delno onemogoča delo komisije," je prepričan Logar. Na odločitev sodišča se namreč še ne morejo pritožiti, postopek pa se s pozivanjem k dopolnjevanju vloge lahko vleče tudi do konca mandata tega DZ-ja in s tem te komisije, je dodal. A Logar namerava iti do konca, je sklenil.