Ali bo vlada razrešila le predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga ali tudi vse tri izvršne direktorje DUTB-ja? Foto: BoBo
Ali bo vlada razrešila le predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga ali tudi vse tri izvršne direktorje DUTB-ja? Foto: BoBo

Upravni odbor DUTB-ja je že napovedal, da bo najprej počakal na odločitev vlade in se odločil o nadaljnjih korakih, do takrat pa zadnjih dogodkov ne bo komentiral, so danes sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

"To ni vprašanje niti višine prihodkov niti kakovosti delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki mislim, da je kakovostno, to je vprašanje zaupanja med skupščino, to je vlado, za katero sem odgovoren, da jo obveščam in ji predlagam stvari, ter med vodstvom upravnega odbora DUTB-ja," je v petek odločitev, da vladi predlaga Nybergovo razrešitev, pojasnil finančni minister Dušan Mramor.

Mramor je v predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga DUTB-ja izgubil zaupanje, ker ga je z informacijami, da so pogodbe o izplačilih popolnoma usklajene z novo politiko prejemkov, zavajal.

Nyberg je zatrdil, da so vodilni vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in veljavnimi pogodbami ter da je bilo ministrstvo vseskozi seznanjeno z vsemi prejemki. DUTB naj bi se na Mramorjev predlog za razrešitev odzval še pred sejo vlade.

Podpora spremembam v vodstvu DUTB-ja
Mramorjev predlog podpirajo tako premier Miro Cerar kot DeSUS in SD, ki menita, da bi moralo oditi celotno vodstvo, torej izvršni direktorji Torbjörn Manson, Janez Škrubej in Aleš Koršič, ki se jim poleg spornih prejemkov očita tudi ne preveč uspešno delovanje.

Po poročanju Radia Slovenija pa naj bi vlada na večerni seji tudi odločila, kdo bo začasno prevzel vodenje slabe banke. Omenja se neizvršni direktor Mark Simoneti. O prejemkih vodilnih v slabi banki, pa tudi spornih potezah DUTB-ja v primerih Save Turizma, T-2, Avtotehne in Aera pa bodo v sredo razpravljali tudi poslanci, natančneje člani komisije za nadzor javnih financ in parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko.

Nyberg še vedno nadzira DUTB
Nyberg še vedno nadzira DUTB