Zaradi dopolnil SD-ja bodo poslanci zakon o gospodarskih družbah sprejemali v torek. Foto: RTV SLO
Zaradi dopolnil SD-ja bodo poslanci zakon o gospodarskih družbah sprejemali v torek. Foto: RTV SLO
Državni zbor
DZ je potrdil še dve resoluciji, LDS se z njima ne strinja povsem. Foto: RTV SLO

Poslanske skupine so "gospodarski ustavi" izrazile načelno podporo, v SD-ju pa so vložili še tri dopolnila. Predlog zakona o gospodarskih družbah med drugim zmanjšuje število nadzornikov ali upravljavcev podjetij s pet na tri ter uvaja možnost enotirnega upravljanja delniških družb, če tako na skupščinah odločijo delničarji.

Vnaša tudi novost, t. i. evropsko delniško družbo, ureja uskladitve zaradi uvedbe evra, prevzema nekatere rešitve zakona o prevzemih ter regulira ureditve samostojnih podjetij in družb z omejeno odgovornostjo.

Potrjeni še dve resoluciji
DZ je potrdil še resoluciji o preprečevanju in zatiranju kriminalitete ter o nacionalnem programu socialnega varstva do leta 2010.

Z resolucijo o preprečevanju in zatiranju kriminalitete želi vlada določiti cilje in načela za izboljšanje stanja na tem področju. Cilj resolucije nacionalnega programa socialnega varstva med letoma 2006 do 2010 je povečati socialno vključenost posameznikov, izboljšati dostop do storitev in njihovo kakovost ter racionalizirati socialne transfere. V LDS-u menijo, da takšna resolucija ne zagotavlja zadostnega razvoja sistema socialnega varstva v Sloveniji.