Avstrijci so
Avstrijci so "počistili" s slovenskim vodstvom. Foto: MMC RTV SLO
Alexander Picker, Matej Falatov, Hypo
Banka ima že novo upravo. Foto: MMC RTV SLO

Finance poročajo, da v je v utemeljitvi lastnikov avstrijske podržavljene banke Hypo zapisano še, da nadzorni svet dvomi, da mu upravi banke in lizinške družbe podajata celovite in korektne informacije. Obstajajo dokaz, pa tudi veliko informacij, ki podajajo resne sume poneverjanj, koruptivnosti, nezakonite premoženjske koristi in hude malomarnosti, so še zapisali.

Lastniki Hypa so se po neuradnih informacijah osredotočili na sume kršitev pri konkretnih primerih, tudi pri poslovanju s skupino Vegrad. Pri tem naj bi odkrili nejasna nakazila v Liechtensteinu in podjetja v davčnih oazah, sum skritih provizij, obtožbe izsiljevanja komitentov, odobravanja posojil brez nezadostnih zavarovanj in netransparentno najemanje zunanjih delavcev za podporne funkcije obeh družb, menda tudi nekdanjim vodilnim banke in v banki nezaželenmi osebam, s čimer naj bi ogrožali varnost podjetja.

Preiskava naj bi potekala v več delih, tudi s pomočjo uslužbencev banke, ki naj bi jim bila obljubljena amnestija v zameno za podatke.

Bavčar zanika najemanje posojil pri Hypu
Oglasil se je tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je zanikal navedbe nekaterih medijev, da je za menedžerski prevzem Istrabenza najel posojilo pri Hypo banki. "Menedžerski prevzem Istrabenza se ni niti začel in ni bil nikoli izveden. Noben menedžer v Istrabenzu vključno z menoj ni najel posojila pri Hypo banki, prav tako ne pri kateri izmed drugih bank. Menedžerji hčerinskih družb Istrabenza tudi niso jemali posojil pri Hypo banki," je pojasnil Bavčar.

Kaj se dogaja s slovensko preiskavo?
Na policiji so medtem povedali, da se od konca lanskega avgusta ne ukvarjajo več s preiskavo, povezano s Hypo banko, kjer naj bi preiskovali sum kaznivega dejanja izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti. Po spletu je namreč krožil seznam posojilnih poslov slovenskega Hypa, za katere ni bilo jasno, kako so prišli v javnost. S tožilstva za zdaj tudi ni bilo informacij, kako, če sploh, preiskava poteka.

Včeraj so bili v banki zamenjani Anton Romih, Urban Golob in Andrej Lah, v leasinški družbi pa Andrej Potočnik, Marcel Stumper in Aleksander Skubic. Banko bo po novem vodil Alexander Picker iz Salzburga, pomagal mu bo tudi Slovenenc Matej Falatov, na čelu Hypo leasinga pa je zdaj Danijel Novak iz Gradca.