Štorski jeklarji so v petek izvedli kratko opozorilno stavko, v kateri je sodelovalo od 80 do 90 delavcev od skupno 150 zaposlenih. Foto: BoBo
Štorski jeklarji so v petek izvedli kratko opozorilno stavko, v kateri je sodelovalo od 80 do 90 delavcev od skupno 150 zaposlenih. Foto: BoBo

Vodstvo je na pogajanjih s stavkovnim oborom izrazilo pripravljenost, da zaradi težkih delovnih razmer jeklarjem zviša plače. Kakšno bo zvišanje, še ni znano, saj bo stavkovni odbor predlog o zvišanju upravi posredoval do ponedeljka, ko se bo začel nov krog pogajanj.

Novak pričakuje, da bo vodstvo podprlo stavkovno zahtevo o 23-odstotnem dvigu plač. Novak misli, da štorska železarna posluje odlično, ima dovolj naročil, proizvodnja pa je rekordna. Največji problem so po njegovih besedah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Bistvena zahteva: dvig dodatka za delovne razmere
Vodstvo družbe je sredi junija končalo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V KSS-ju so medtem dogovor natančneje proučili in pojasnili, da je dvig v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka za delovne razmere, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil, so še dodali v sindikatu.