V Tešu o umiku Alstoma uradno še niso bili obveščeni. Foto: BoBo
V Tešu o umiku Alstoma uradno še niso bili obveščeni. Foto: BoBo
Bo država zaustavila Alstom?

Alstom, ki bo dobavil glavno tehnološko opremo za Teš 6, je svojim izvajalcem in podizvajalcem na gradbišču že poslal sporočilo, naj se začnejo pripravljati na morebiten umik.
"Dela na gradbišču potekajo normalno po terminskih načrtih. Neuradno pa je Alstom podizvajalcem res povedal, da se to lahko zgodi, če državnega poroštva ne bo," je sicer še danes, kot je za Val 202 poročal Miran Korošec, pojasnil direktor Simon Tot.
Delavci že v stanju pripravljenosti
Na gradbišču šoštanjske šestice je te dni sicer mogoče videti veliko manj delavcev kot še pred nekaj tedni. Alstomovi podizvajalci ne želijo govoriti v mikrofon o pisnem navodilu, ki so ga dobili včeraj.
Neuradno pa jim je Alstom priporočil, naj z najetimi delavci ne sklepajo novih pogodb za nadaljevanje del in naj pripravijo vse potrebno za umik z gradbišča po 16. juniju. Nekateri tuji delavci, ki delajo za podizvajalce, naj bi tako že začeli odpovedovati stanovanja pri najemodajalcih v Šoštanju in okolici.
Tot: Menjave so stvar države
16. junij pa je res skrajni rok, do katerega je Alstom še pripravljen počakati z zamrznitvijo pogodbe in del, pravi Tot, ki še vedno trdi, da je TEŠ že izpolnil vse pogoje, ki mu jih je za izdajo poroštva postavila vlada.
V Tešu tudi še niso uradno seznanjeni z zaupnim poročilom komisije, ki je ugotovila nepravilnosti pri dozdajšnjem vodenju naložbe. V povezavi z vedno glasnejšimi napovedmi zamenjave vodstev Holdinga HSE-ja in Teša pa Tot pravi, da je to stvar lastnika, torej države.

Bo država zaustavila Alstom?