Državama je le uspelo doseči soglasje o enem izmed največjih odprtih vprašanj. Foto: MMC RTV SLO
Državama je le uspelo doseči soglasje o enem izmed največjih odprtih vprašanj. Foto: MMC RTV SLO
18 let težav z LB-jem se bliža h koncu


Pogovor na gradu Mokrice se bo začel ob 9. uri, po njem pa sta malo pred 10. uro napovedana podpis memoranduma in nato še novinarska konferenca obeh predsednikov vlad.
Premier Janša in premier Milanović bosta podpisala memorandum v angleškem jeziku. V dokumentu sta državi zapisali, da bosta rešitev spora poiskali na podlagi sporazuma o nasledstvu pod okriljem Banke za mednarodne poravnave (BIS). Do končne rešitve bo Zagreb zagotovil mirovanje vseh sodnih postopkov in preprečil začetek novih proti LB-ju in NLB-ju.
Slovenska vlada pa se v memorandumu zavezuje, da bo v državnem zboru nemudoma sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem, s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej.
18 let hude krvi
Gre za spor, ki se vleče od leta 1995, znova pa je prišel v ospredje, ko je hrvaška vlada obnovila pooblastila Zagrebški in Privredni banki Zagreb, da v njenem imenu vodita več kot 20 postopkov izterjave izplačila dolgov LB-ja. Te je Hrvaška v 90. letih prenesla v javni dolg, nato pa prek omenjenih bank izplačala delu hrvaških varčevalcev LB-ja Zagreb. Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva gre za okoli 272 milijonov evrov.
Slovenija je ves čas trdila, da so tožbe v nasprotju s sporazumom o nasledstvu, izpostavljala pa je tudi, da so hrvaška podjetja Ljubljanski banki Zagreb dolžna veliko več.

18 let težav z LB-jem se bliža h koncu