Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med najodmevnejšimi je solidarnostni energetski dodatek v vrednosti 150 evrov, ki ga bodo prejeli upokojenci, katerih pokojnina znaša do tisoč evrov, socialno ogroženi, velike družine, invalidi in rejniki.

Izplačilo energetskega dodatka 150 evrov bo seveda dobrodošlo, čeprav bo aprila, to je datum, do kdaj bo izplačan, kurilna sezona že v izteku, zato, kot pravi Breda Krašna iz Zveze prijateljev mladine: "Žal se nam zdi prepozno. /.../ Mislim, da bi se ob tem morali zagotovo pogovarjati o dolgoročnih ukrepih."

Ali bo za vavčer potrebna prijava, prošnja na center za socialno delo? Ne, zagotavlja državni sekretar z ministrstva za delo Cveto Uršič: "Skozi sistem bo pogledano, kdo ima pokojnino. Tam so vsi podatki in bo do 15. aprila nakazano na račun."

Če sta v gospodinjstvu dva upokojenca s pokojnino, nižjo od tisoč evrov, energetski vavčer prejmeta oba. Ne pa denimo prekarci, zaposleni s plačo, nižjo od 1000 evrov.

"Tista družina, ki ima na družinskega člana 680 evrov, ne tisoč evrov, dobi za celotno družino samo 150 evrov, in ne 150 evrov na vsakega zaposlenega," je opozorila Breda Krašna.

Bonboniera, kot jo je poimenoval minister za infrastrukturo, vsebuje vrsto nedoslednosti, ki pa jih bo mogoče v zakonodajnem postopku še urediti.

"Ne deliti te bonboniere čisto vsem, kajti niso imeli čisto vsi podražitev. Če se ogrevamo na drva oz. na biomaso, se ni nič podražilo," opozarja Tomislav Tkalec iz Fokusa.

Vavčer se ne všteva dohodnino ne v dohodek za redno denarno socialno pomoč, toda všteva se v dohodek za izredno socialno pomoč, kar pomeni, da bo marsikdo neprijetno presenečen.