Foto: BoBo/Borut Živulovič
Foto: BoBo/Borut Živulovič

Samo spremljanje imenovanja in poslovanja posameznih gospodarskih družb vodi Slovenski državni holding (SDH) in ne politične stranke, je v izjavi za medije ob robu seje DZ-ja še poudaril Vrtovec. Zavrnil je tudi očitke poslanca Roberta Pavšiča (LMŠ), ki je na današnji novinarski konferenci dejal, da minister ni kos svoji funkciji, če ne ve, zakaj predsednik uprave Gen-I Robert Golob le dva tedna pred iztekom mandata ni dobil novega mandata na čelu Gen-I-ja. Kot je poudaril Vrtovec, bi bilo narobe, če bi se kot minister vmešaval v posamezna imenovanja. Ob tem je pozval medije, da pojasnila o kadrovanjih poiščejo pri nadzornih svetih posameznih podjetij, ki so pristojni za sprejemanje takšnih odločitev.

Na izjavo nekdanjega brigadirja, zdaj zaposlenega v Gen-I-ju, Toneta Krkoviča, ki je pretekli teden razkril, da je Rok Snežić ob začetku njegovega službovanja na Gen-I-ju jasno nakazal, da bodo "Goloba umaknili" in da "se bodo na kosilu kmalu dobili s sekretarjem SDS-a Borutom Dolancem ter se pogovorili o tem", je Vrtovec dejal, da ne ve ničesar o tem, da bi generalni sekretarji političnih strank dajali soglasja k imenovanju nadzornikov v posameznih podjetjih, a upa, da tega ne počnejo. Sam tudi ne vidi razloga, da bi to počeli, saj imamo v državi za to SDH, v podjetjih pa nadzorni svet. "Če je bila to praksa prejšnje vlade, tak način delovanja, je bilo to narobe," je dodal Vrtovec in poudaril, da kot minister skrbi za zakonodajo, ki je po njegovi oceni dobra, Slovenija pa pripravljena na zeleni prehod.

Vrtovca veseli sklic seje za nadzor javnih financ

Ob tem je pozdravil zahtevo za sklic seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, ki so jo danes zaradi kadrovskih pretresov v energetiki vložile poslanske skupine SAB-a, LMŠ-ja, SD-ja, Levice in NeP-a. Po besedah Vrtovca bo seja priložnost, da se razjasni, kakšna so načela korporativnega upravljanja v državi, in da se politika ne vmešava v gospodarstvo. Seja bo tudi priložnost, da se ugotovi, kako se je v preteklosti kadrovalo v gospodarstvu, meni Vrtovec.

Ob sklicu seje so sicer v delu opozicije pripravili več sklepov, med drugim, da vlada naloži SDH-ju spoštovanje standardov korporativnega upravljanja in da vlada prepreči oškodovanje Gen-I-ja ter od SDH-ja zahteva primerno ukrepanje, prav tako pa komisija od vlade pričakuje, da ji pojasni in zagotovi podatke o poteku kadrovanja v Gen-I-ju.

Kadrovanje v energetiki

Iršič: Odločali smo se na podlagi dejstev

Predsednik nadzornega sveta Elektra Maribor Samo Iršič je zatrdil, da na člane nadzornega sveta, ki so prejšnji teden razrešili dolgoletnega predsednika uprave družbe Borisa Soviča, ni bilo nobenih političnih pritiskov. "Odločali smo se izključno na podlagi dejstev," je dejal.

"Nadzorni svet družbe skladno s korporativno politiko upravljanja ne more in ne sme razkrivati novih dejstev. Lahko pa povemo, da na nobenega izmed članov nadzornega sveta v tem času ni bil izvršen nikakršen pritisk, pa naj bo to političen ali kakršen koli drug, temveč smo se odločali izključno na podlagi dejstev, ki smo jih objavili v naši izjavi za javnost 11. novembra," je povedal Iršič.

"Novemu vodstvu Elektra Maribor želimo, da dobro opravi svojo nalogo, torej učinkovito, uspešno in v korist vseh uporabnikov, zaposlenih in konec koncev tudi lastnikov," je dodal.

Na novinarsko vprašanje je potrdil, da je bil Sovič razrešen s položaja predsednika uprave iz poslovnih razlogov in da zdaj ni več zaposlen v Elektru Maribor. Podrobneje razlogov za razrešitev ni utemeljil. "V skladu s politiko korporativnega upravljanja tega žal ne moremo razkriti, bodo pa to verjetno razkrile določene institucije v prihodnosti," je dejal.

Hebar: Vrtovca sem videl le na Brdu

"Zavedamo se velike odgovornosti, ki smo jo prevzeli z imenovanjem. Že zdaj smo začeli izvajanje ukrepov za odpravljanje največjih pomanjkljivosti oziroma težav pri poslovanju družbe, to je izdajanje soglasij, med drugim za priključevanje razpršenih virov. Na prvem mestu so naši uporabniki, ki od nas pričakujejo inovativnost, ekspeditivnost, odličnost, tudi pripravljenost na zeleno transformacijo," je povedal začasni predsednik uprave Jože Hebar.

Glede svojih dozdajšnjih izkušenj je navedel, da je svojo poslovno pot začel v Telekomu Slovenije. "Več kot desetletje sem bil tudi v družbi avstrijskega lastništva s pisarno v Ljubljani in na Dunaju. Kot ste že zasledili v medijih, ste me lahko srečali v dolga leta trajajoči sagi slovenskega cestninjenja. Nisem član nobene politične stranke, zanima me stroka, sem strokovnjak," je dejal in dodal, da ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca osebno ne pozna. "Ministra v živo razen na Brdu na razdalji desetih metrov še nisem videl v življenju," je dejal.

Zdajšnjemu vodstvu Gen-I-ja z Robertom Golobom na čelu 17. novembra poteče mandat. Foto: BoBo
Zdajšnjemu vodstvu Gen-I-ja z Robertom Golobom na čelu 17. novembra poteče mandat. Foto: BoBo

SDH-jev poziv nadzornikom Gen Energije

SDH je na predsednika nadzornega sveta Gen Energije naslovil pričakovanja, da vse napore usmeri v pravočasno imenovanje kompetentnega vodstva družbe Gen-I, s čimer bodo omogočeni nemoteno poslovanje družbe in njena nadaljnja rast ter razvoj.

Zdajšnjemu vodstvu z Robertom Golobom na čelu 17. novembra poteče mandat. Golob je prejšnji teden ostal brez novega mandata za vodenje Gen-I-ja, ki ima dva lastnika: 50 odstotkov je v lasti Gen Energije, 50 odstotkov pa v lasti družbe Gen-EL. O imenovanju uprave odloča skupščina soglasno, v nasprotnem primeru predlog ni sprejet. Kar se je prejšnji teden tudi zgodilo.

Nadzorniki Gen Energije so poslovodstvu družbe z Martinom Novšakom na čelu naložili, naj na skupščini za predsednika in člana uprave predlaga Jureta Sokliča in Davorina Dimiča. Ker se Gen-EL s predlogom Gen Energije ni strinjal, kandidata nista dobila podpore. Zdajšnja uprava Gen-I-ja, ki jo vodi Golob, tako tik pred iztekom mandata kljub odličnemu poslovanju družbe ni dobila soglasja skupščine za nov mandat, predlog za nova člana uprave pa prav tako ni bil sprejet. Začasno upravo bi tako lahko imenovalo sodišče. Mogoč je tudi, kot navajajo spletne Finance, dogovor z Golobom.

V SDH-ju so na prvega nadzornika Gen Energije, sicer prvega moža državnega Telekoma Slovenije, Cvetka Sršena, naslovili pričakovanja k pravočasnemu imenovanju uprave družbe Gen-I. "Pred skupino Gen, katere del je tudi skupina Gen-I, in nadzornim svetom družbe Gen Energija so številni izzivi, povezani s projekti, ki so strateškega pomena za Republiko Slovenijo in izvedba katerih nikakor ne sme biti ogrožena," so zapisali v SDH-ju.

Ob tem so v upravljavcu državnega premoženja ob številnih izjavah o njegovi pristojnosti in odgovornosti tudi poudarili, da SDH ni pristojen niti za sklicevanje niti za odločanje na skupščini Gen-I-ja, "posledično nima nobenega vzvoda, da bi vplival na čas sklica ali vsebino skupščine družbe Gen-I". SDH neposrednih upravljavskih pravic v družbi Gen-I nima, so dodali.