Foto:
Foto:
Z vstopom novih članic v EU so se še povečale ovire za ameriška podjetja.

Skupina bo odločala, ali je zaradi neenotnosti carinskih predpisov v članicah EU-ja res oškodovan ameriški izvoz, kot trdi Washington.

ZDA so pri WTO-ju v začetku januarja vložile zahtevo po arbitraži glede neenotnih carinskih predpisov v članicah EU-ja. Po njihovih trditvah EU ne glede na carinsko unijo ni oblikoval enotne davčne uprave v vseh 25 članicah. To pa naj bi ob odsotnosti postopkov za celoten EU predstavljalo oviro za ameriške izvoznike, zlasti za mala in srednjevelika podjetja iz ZDA.

ZDA so se za tožbo odločile, ker so se po širitvi EU-ja s 15 na 25 članic še povečale trgovinske ovire zaradi pomanjkanja enotne carinske administracije v EU-ju. Poleg tega je olajšanje trgovine bistven del novega kroga pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine.

Evropska komisija je odločitev Washingtona obžalovala in izrazila začudenje nad dejstvom, da ZDA vprašanja niso poskušale reševati dvostransko. V Bruslju so bili tudi prepričani, da EU v celoti izpolnjuje pravila WTO-ja, ki se nanašajo na carinske zadeve.

WTO po mnenju Bruslja ne zahteva, da bi katera koli članica organizacije vzpostavila centralizirano strukturo za upravljanje carin oziroma enotno carinsko oblast. Vsaka država članica WTO ima pravico, da se sama odloči, kako bo urejala področje carin, še meni EU.