Ponudba družbe Tehnični sistemi Bizeljsko ni ustrezala razpisnim pogojem. Foto: BoBo
Ponudba družbe Tehnični sistemi Bizeljsko ni ustrezala razpisnim pogojem. Foto: BoBo

Ponudba družbe Saray, ki je dejavna na področju papirništva in tiskanja, je nezavezujoča in se nanaša na odkup celotne radeške papirnice. Turki ponujajo 15,4 milijona evrov za papirnico, a s pravico do spremembe nakupne cene, ker še niso opravili skrbnega pregleda. Kupnino so pripravljeni plačati v 150 dneh po podpisu pogodbe, skrbni pregled pa naj bi trajal vsaj mesec ali dva.

Stečajni upravitelj družbe Borut Soklič je izrazil veselje, da se je pojavil ponudnik, ki je pripravljen radeško papirnico kupiti v višini likvidacijske vrednosti, presenečen pa je, da ponudbe ni oddala francoska družba Oberthur Technologies, ki je opravila skrbni pregled razmer in poslovanja v radeški papirnici.
Odločitev čez dober teden
Soklič bo odločitev, ali bo sprejel turško ponudbo, sporočil najpozneje do 17. julija. Rok za zbiranje neobvezujočih ponudb za odkup poslovne celote družbe se je iztekel v ponedeljek.
Konec junija je radeška občina prek Komunalnega podjetja Radeče ustanovila novo podjetje Papirnica Radeče, ki naj bi nadaljevalo proizvodnjo belih papirjev na stroju štiri. Sodišču bo, tako Soklič, najverjetneje predlagal, da stroj štiri tem podjetju odda v najem, saj je vrednost papirnice bistveno višja, če obratuje. Vodstvo občine nadaljuje pogovore z bankami za najem trimilijonskega posojila. To je nujno za zagon proizvodnje v novem podjetju, ki naj bi zaposlilo okoli 90 nekdanjih papirničarjev.