Nekoč ugledni mariborski vinar je zdaj v stečaju. Foto: BoBo
Nekoč ugledni mariborski vinar je zdaj v stečaju. Foto: BoBo

Kot je razvidno iz poziva sodišča, objavljenega na spletni strani Ajpesa, je stečajni upravitelj Simon Prelogar najugodnejšo ponudbo dobil od trzinskega ponudnika, in sicer v višini 151.000 evrov, k čemur bo treba prišteti še davek na dodano vrednost.

Višje cene ne bo mogoče doseči?
Stečajni upravitelj je glede na število ponudnikov, ki so oddali ponudbe na podlagi nezavezujočega zbiranja ponudb in poteka pogajanj s ponudniki, ocenil, da višje cene ne bo mogoče doseči. S tem se načeloma strinja tudi sodišče, ki je napovedalo izdajo soglasja, razen če upniški odbor ne bo dal svojega soglasja.

V stari Vinagovi kleti pod mestnim središčem Maribora je na voljo skoraj 100.000 različno velikih steklenic oziroma 151 različnih vrst arhivskega vina. Med vsemi ponujenimi cenovno najbolj izstopa 18 steklenic laškega rizlinga iz leta 1946, od katerih je bila vsaka ocenjena na 1.470 evrov. Tržna vrednost celotne zaloge po seznamu naj bi znašala 3,95 milijona evrov, likvidacijska pa je bila postavljena pri 2,76 milijona evrov.

Prelogar bo tako za vina iztržil kar 15-krat manj od likvidacijske vrednosti, kot danes piše Večer, pa bo kupec moral denar nakazati do konca oktobra. Poleg Felix Trada je ponudbo za zbirko oddal še en ponudnik, ki je bil pripravljen odšteti 150.000 evrov, medtem ko je najverjetnejši kupec sprva ponudil le 30.000 evrov. Kot piše Večer, je po pozivu stečajnega upravitelja za dvig ponudb boljši ponudnik od pogajanj odstopil, Felix Trade pa je ponudbo zvišal na 151.000 evrov.
Ker je ponujena cena podjetja Felix Trade daleč pod likvidacijsko, je mariborsko sodišče že pozvalo DUTB in druge upnike, naj se o poslu izrečejo.