Elan se je odločil ukiniti program skakalnih smuči. Program je nato prevzelo podjetje Slatnar Carbon. Foto: BoBo
Elan se je odločil ukiniti program skakalnih smuči. Program je nato prevzelo podjetje Slatnar Carbon. Foto: BoBo

Kot je v oddaji Intervju na Prvem programu Radia Slovenija povedal Peter Slatnar, so za zdaj najeli proizvodne zmogljivosti, vključno z zaposlenimi. Zanimanje za smuči, ki so jim do zdaj spremenili predvsem dizajnersko zasnovo, je preseglo najbolj optimistična pričakovanja.

Čeprav je Slatnar najboljšim tekmovalcem povedal, da v prvem obdobju ne morejo pričakovati nagrad za uspehe, prestopov k drugim proizvajalcem skakalnih smuči ne bo. "Vsi tekmovalci, ki so do zdaj tekmovali na Elanovih, ostajajo na naših smučeh. Prihajajo pa še novi, saj je interes iz tujine zelo velik. Mislim, da bomo morali delati selekcijo, koga vse bomo spustili na to smučko," pravi Slatnar.

To zanimanje pripisuje tudi dozdajšnjemu uspešnemu sodelovanju, saj praktično vsem najboljšim tekmovalcem dobavlja vezi, v sklepni fazi pa je tudi testiranje skakalnih čevljev. Pri tem poudarja, da je v Sloveniji dovolj znanja, da to postane glavni igralec v tej tržni niši.
"V navadi je bilo, da smo hodili v tujino in kupovali drago opremo, zakaj ne bi tega obrnili in nekaj tistega denarja, ki smo ga dolga leta nosili v tujino, nekako pridobili nazaj," meni.

Obseg za zdaj ostaja na dozdajšnji ravni
Proizvodnja skakalnih smuči za zdaj ostaja v Begunjah. "Mi najemamo za čas proizvodnje skakalnih smuči njihov prostor, stroje in delovno silo. V naslednjem koraku se dogovarjamo, da bomo odkupili stroje, ki so izrecno namenjeni za smučarske skoke, in bodo potem naša last," pravi Slatnar.

Obseg proizvodnje v Begunjah naj bi za zdaj ostal na dozdajšnji ravni, to je okoli 250 parov tekmovalnih in nekaj manj kot 1.000 smuči za klube in mlajše kategorije. A Slatnar, ki je prepričan o uspehu, zagotavlja, da jih lahko v Sloveniji izdelajo tudi bistveno več. Na svetu so zdaj le še trije proizvajalci skakalnih smuči, ki na leto izdelajo več tisoč parov.