Svetovni finančniki več pozornosti namenjajo škandalu predsednika Wolfovitza kot pa dejanskim problemom organizacij. Foto: EPA
Svetovni finančniki več pozornosti namenjajo škandalu predsednika Wolfovitza kot pa dejanskim problemom organizacij. Foto: EPA
Revni otroci
Svetovni finančniki so se ukvarjali tudi z načini, kako odpraviti revščino. Foto: EPA
Zasedanje Svetovne banke in IMF-a

Svetovni finančniki največ pozornosti namenjajo razvoju svetovnega gospodarstva, reformi Mednarodnega denarnega sklada, pomoči afriškim državam, odpravi revščine in razmeram na svetovnih energetskih trgih.

Mednarodni denarni sklad je zadovoljen s svetovno gospodarsko rastjo in njeno vse večjo regionalno uravnoteženostjo, rast pa napoveduje tudi za prihodnje leto, ki naj bi bila kljub pojemanju moči ZDA skoraj 5-odstotna. Vendar je ob začetku zasedanja v petek Paul Wolfovitz bogate države opozoril, da morajo izpolniti obljubo, ki so jo dale revnim državam, da jim bodo pomagale k ureditvi razmer in k vedno večji gospodarski rasti.

Več glasu novim gospodarskim silam
Poleg gospodarske rasti delegacije razpravljajo tudi o reformi Mednarodnega denarnega sklada (IMF), predvsem formuli za določitev glasovalnih pravic v skladu, ki bi odražala dejansko gospodarsko moč novih gospodarskih sil, kot so Indija, Brazilija, Kitajska in Japonska. Pomemben del pogajanj so namenili okrepitvi nadzora menjalnih tečajev, ki ga zaradi podcenjenosti kitajskega jena zahtevajo številne države.

G-7 za enakopravnost pri glasovanju
Ob robu srečanja, ki se ga je udeležila tudi slovenska delegacija pod vodstvom Andreja Bajuka, so se sešli tudi finančni ministri in guvernerji centralnih bank sedmih industrijsko najbolj razvitih držav. Ti so največ pozornosti namenili prav reformi IMF-a, a optimalne glasovalne formule, ki bi dejansko odražala realno gospodarsko moč, niso uspeli najti.

O usodi predsednika Wolfovitza, ki ga podpirajo ZDA, druge države pa zahtevajo njegov odstop, saj naj bi izgubile zaupanje v njegove vodstvene sposobnosti, bo odločal odbor Svetovne banke.

Zasedanje Svetovne banke in IMF-a