Detroit danes spominja na mesto duhov. Foto: EPA
Detroit danes spominja na mesto duhov. Foto: EPA
Dom Forda, General Motorsa in Chryslerja po zatonu avtomobilske industrije žalostno propada. Na fotografiji zapuščena tovarna General Motorsa. Foto: EPA

Razsodba sodišča odpira vrata mestu za izbris na milijarde dolarjev, ki so jih dolžni mestnim uslužbencem, upokojencem, vlagateljem in drugim upnikom.

Po mnenju sindikatov Detroit ne bi smel biti primeren za sodno zaščito na podlagi bankrota, pravijo, da se ne glede na finančne težave mesta predstavniki oblasti niso pogajali z upniki v dobri veri in prizadevanju, da bi dosegli dogovor.

Sodnik Steven Rhodes je v svoji razsodbi sklenil, da bi bila taka pogajanja nepraktična zaradi velikega števila (več kot 100.000) upnikov, zato je nazadnje razsodil, da je mesto svojo prošnjo vložilo primerno. Eden izmed večjih sindikatov, American Federation of State, County & Municipal Employees, je že napovedal pritožbo.

Detroit, nekdanji simbol industrijske moči ZDA, je stečaj razglasil 18. julija. Nekdanje središče ameriške avtomobilske industrije je po desetletjih upadanja moči, selitve proizvodnje čez lužo in zatonom domače avtomobilske proizvodnje danes le še senca samega sebe. Velik del prebivalstva se je izselil, mesto pa se spopada z eno najvišjih stopenj kriminala v državi, visokimi davki in slabimi socialnimi razmerami.
V čakanju na načrt
Stečajni upravnik mesta Kevyn Orr je predlagal odpis več kot devet milijard dolarjev od 11,5 milijarde dolarjev dolga. A Orrov načrt bi lahko pomenil hude reze v pokojnine in zdravstvena zavarovanja. Nasprotniki trdijo, da pokojnine ščiti ustava ameriške zvezne države Michigan, a je sodnik Rhodes razsodil, da so pod zveznim stečajnim zakonom dovoljeni tudi posegi v pokojnine. Pa čeprav še ni nujno, da bo to tudi zares dovolil.

Še noben stečaj kakega ameriškega mesta ni potegnil za seboj neprostovoljnih rezov pokojnin. Orr mora zdaj pripraviti predlog, kako namerava mesto krčiti svoj dolg, sodnik pa mora načrt odobriti. Časovne omejitve obstajajo, glavno vprašanje pa je, koliko bodo pritožbeni postopki vso stvar zavlekli. Se pa že zdaj več 10.000 delavcev in upokojencev pripravlja na najhujše in se sprašuje, kako bodo sploh še lahko plačevali račune.

Začel se je stečaj Detroita
Začel se je stečaj Detroita