Sodnica Aquilina je razsodila, da bi predlagan stečajni postopek ogrozil pokojnine javnih uslužbencev. Foto: EPA
Sodnica Aquilina je razsodila, da bi predlagan stečajni postopek ogrozil pokojnine javnih uslužbencev. Foto: EPA

Sodnica Rosemarie Aquilina je dejala, da prošnja, vložena v četrtek, krši zakone zvezne države Michigan in ustavo, saj ogroža pokojnine. Generalni državni pravobranilec Bill Schuette je v imenu guvernerja že vložil pritožbo na razsodbo.

Sodnica je razsodila, da je zakon iz leta 2012, ki omogoča stečaj, neustaven, saj omogoča guvernerju, da ogrozi pokojnine javnih uslužbencev. Delavci in upokojenci po poročanju BBC-ja sicer ne nasprotujejo stečaju kot takemu, želijo le, da bi se dolg njim, pokojnine in bodoče pokojnine, obravnaval zunaj tega postopka. To ne preseneča, saj bi bile ob morebitnem stečaju pokojnine precej nizko na seznamu tega, kar bi bilo ljudem izplačano. Banke in lastniki obveznic bi bili izplačani precej pred upokojenci.

A ker znašajo obveznosti mesta sedanjim in prihodnjim upokojencem devet od skupnih 18 milijard dolarjev dolga, je razumljivo, da krizni menedžer Kevyn Orr in državni guverner Rick Snyder vztrajata pri tem, da je tudi ta dolg del stečajnega postopka.

Razsodba ni usodna
A razsodba sodnice Aquilina je takšne narave, da jo lahko krizni menedžer in guverner ignorirata brez strahu, da bosta zato kaznovana. Zato odločitev sodnice stvari zgolj preloži za nekaj nekaj dni, v tem času pa se bosta Orr in Snyder dogovorila, kako nanjo odgovoriti.

Orr je sicer junija predlagal, da bi dobili upniki povrnjenih 10 odstotkov tega, kar jim dolgujejo. Načrtu stečajnega postopka pa sta se uprla dva pokojninska sklada, ki predstavljata upokojene mestne delavce, mesto pa zdaj čakajo številne tožbe. Sodnica Aquilina se je tako postavila na stran omenjenih skladov.