Detroit je v zadnjih letih izgubil več kot četrtino prebivalcev, narasla je stopnja kriminala, javne službe pa so pred propadom. Foto: EPA
Detroit je v zadnjih letih izgubil več kot četrtino prebivalcev, narasla je stopnja kriminala, javne službe pa so pred propadom. Foto: EPA
Detroit
Detroit je včasih veljal za ameriški industrijski biser, glavno gonilo razvoja pa je bila avtomobilska industrija, ki je danes le še senca tega, kar je nekoč bila. Na sliki ena izmed zapuščenih avtomobilskih tovarn v mestu. Foto: EPA
General Motors
General Motors zagotavlja, da ne bo zapustil Detroita. Foto: EPA
Detroit razglasil stečaj

Zgodba se je začela odvijati v četrtek, ko je stečajni upravnik mesta Kevyn Orr, ki so ga imenovale oblasti zvezne države Michigan, zveznega sodnika zaprosil, naj sproži stečajni postopek. Vložitvi zahteve za stečajno zaščito na zveznem sodišču bo zdaj sledilo od 30- do 90-dnevno obdobje, kjer mora sodišče odločiti, ali so pogoji za to zaščito izpolnjeni. Obenem bodo določili tudi upnike, ki bodo upravičeni do dela stečajne mase.

Če bo sodnik odobril stečaj, bo mesto lahko unovčilo svoje prihranke in tako poplačalo svoje upnike in izplačalo pokojnine, Orr pa je povedal, da je stečaj prvi korak k ponovni vzpostavitvi mesta. Mesto se skuša s stečajem zavarovati pred upniki, ki vključujejo delavce v javnem sektorju in njihove pokojninske sklade.

Detroit je že prejšnji mesec končal nezavarovana plačila dolga, saj je mesto le tako lahko pravilno delovalo, medtem ko se je Orr pogajal z upniki. Predlagal jim je dogovor, po katerem bi upniki sprejeli 10 centov za vsak dolar, ki bi jim ga morali vrniti. Ta predlog sta zavrnila dva pokojninska sklada, ki sta zastopala upokojene delavce, nati je pogajalec Orr povedal, da obstaja 50-odstotna možnost, da bo moralo mesto razglasiti stečaj, saj njegov dolg znaša med 17 in 20 milijard dolarjev.

"To je edini način za rešitev mesta"
Župan Detroita Dave Bing je ob tem zagotovil, da bodo javne službe nemoteno delovale in da bodo javni uslužbenci dobili svoje plače, a da morajo tudi prebivalci mesta začeti na novo. "Res nisem želel, da bi se zgodba odvila, kot se je, a zdaj smo tukaj in moramo iz tega potegniti najboljše," je povedal na tiskovni konferenci.

Guverner zvezne države Michigan Rick Snyder je dejal, da je odobril prošnjo za stečaj. "To je edini način, da se mesto izvije iz težav in da odgovori na problem, ki je nastajal šest desetletij. Fiskalna realnost Detroita se je vse predolgo ignorirala. Edini način je, da radikalno prestrukturiramo mesto in mu omogočimo, da se spet postavi na noge, brez nepotrebnega bremena," je povedal Snyder in ob tem zagotovil, da bodo prebivalci mesta še naprej ohranili osnovne storitve, medtem ko se bo začel proces vzpostavljanja vzdržnih mestnih financ.

Nekdaj cvetoče mesto zdaj na pol prazno
Detroit, ki je bil nekdaj industrijski biser ZDA in kjer domujejo podjetja General Motors, Ford in Chrysler, se že več let spopada z zatonom svoje avtomobilske industrije. Analitiki opozarjajo, da bi lahko zadnje dogajanje vplivalo na to, da bi podjetja opustila svoje posle v Detroitu, a je ameriški avtomobilski velikan General Motors že zagotovil, da ne bo imel stečaj nobenega vpliva na njihove dejavnosti in da upa na nov začetek zgodovine Detroita. "GM je ponosen, da ima Detroit za svoj dom. Vsi smo upali, da današnji dan ne bi prišel, a ne bomo se umaknili," so sporočili iz General Motorsa.

Stečaj je posledica večletnega nazadovanja, slabega upravljanja, zmanjševanja števila prebivalstva in slabitve avtomobilske industrije. Detroit je v zadnjem desetletju izgubil več kot četrtino prebivalcev, saj je bilo mesto z dvema milijonoma ljudi četrto največje mesto v ZDA, danes pa je s 700.000 prebivalci na 18. mestu. Nevarno je narasla stopnja kriminala, javne službe so pred propadom, več kot 70.000 poslopij pa je zapuščenih.

Stečaj mesta pomeni, da lahko večina javnih uslužbencev pričakuje odpovedi, prodajalo se bo premoženje, ki je v lasti mesta, javne storitve, kot sta npr. odvoz smeti in čiščenje snega, pa bodo zmanjšane na nujni minimum. Že zdaj ni denarja za delovanje velikega dela mestne razsvetljave in reševalnih služb.

Detroit je zadnji v vrsti ameriških mest, ki so v zadnjih letih razglasila stečaj. Lani so to med drugim storila mesta Stockton, Mammoth Lakes in San Bernardino v Kaliforniji, leto pred tem pa je skušal stečaj razglasiti Harrisburg v Pensilvaniji, a mu to ni uspelo.

Bela hiša spremlja dogajanje v Detroitu
Iz Bele hiše so že sporočili, da natančno spremljajo dogodke v Detroitu. "Medtem ko voditelji v Michiganu in upniki skušajo najti rešitev za finančne izzive Detroita, Bela hiša ostaja zavezana močnemu partnerstvu z Detroitom, ko se skuša ta znova uveljaviti kot eno največjih ameriških mest," je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Amy Brundage.

Detroit razglasil stečaj