Detroit je danes le še senca samega sebe. Foto: Reuters
Detroit je danes le še senca samega sebe. Foto: Reuters
Kilpatrick pravi, da je pripravljen iti v zapor. Foto: EPA

Kilpatrick se je pred izrekom sodbe opravičil za trpljenje, ki ga je povzročil, vendar pa mu je sodišče kljub temu izreklo najvišjo kazen, kot jo je zahtevalo tožilstvo. "Pripravljen sem iti, zato, da gre mesto lahko končno naprej," je povedal Kilpatrick. "Tukajšnji prebivalci trpijo. In za velik del tega trpljenja prevzemam osebno odgovornost."

Kilpatrick je bil župan od leta 2002 do 2008 in tako nadziral padec danes bankrotiranega mesta, ki je bilo nekoč srce ameriške avtomobilske industrije. Z županskega stolčka je odstopil zaradi nepovezanega spolnega škandala. V javnost je prišlo, da se je kratkočasil s sodelavko Christine Beatty. V ozadju pa je potekala zvezna preiskava zaradi korupcije, zaradi katere bo moral Kilpatrick zdaj za zapahe.

Preiskava je odkrila, da je v letih županovanja porabil za 840.000 dolarjev več, kot je zaslužil s plačo. To mu je uspelo tako, da je mestne posle usmerjal svojim prijateljem, ki so z njim delili dobiček.

Obtožnica je na koncu obsegala več kot 20 točk. Med drugim je bil 43-letni Kilpatrick obtožen kriminalnega združevanja, podkupovanja in prejemanja podkupnin, laganja pri davčnih napovedih, izsiljevanja, prevar in drugih dejanj, s katerimi se je bogatil na račun davkoplačevalcev.

Žalostna usoda Detroita
Porota je marca letos odločila, da je kriv očitanih mu dejanj, in ni verjela odvetnikom, da si je dodaten denar prislužil v obliki daril od podpornikov in prijateljev za rojstne dneve in praznike. Kilpatrcik je kradel celo iz mestnega sklada za reveže in si plačeval za potovanja, nove palice za golf, jogo in izlete svojim otrokom.

Nekdanji župan se bo na sodbo pritožil, lahko pa je zadovoljen, da mu niso naprtili še odgovornosti za to, da je moralo mesto Detroit julija v stečaj. Zdaj ga vodi prisilni upravitelj Kevyn Orr, ki mora najti denar za poplačilo 18 milijard dolarjev dolgoročnega dolga.

Zvezno tožilstvo je menilo, da je Kilpatrick s svojimi dejanji poglobil krizo v mestu, ki se je sicer začela dolgo pred njim, in da si je polnil žepe, medtem ko je mesto žalostno propadalo v ruševine. Detroit je od 50. let prejšnjega stoletja do danes izgubil približno polovico prebivalcev, kar pomeni, da je bilo toliko manj davčnih prilivov in je zmanjkalo denarja za pokrivanje stroškov dela mestnih služb.