Židan zagotavlja, da državno podjetje ne bo postalo konkurenca Ikei in drugim predelovalnim podjetjem. Foto: Staša Lepej Bašelj
Židan zagotavlja, da državno podjetje ne bo postalo konkurenca Ikei in drugim predelovalnim podjetjem. Foto: Staša Lepej Bašelj
Židan
Neuradno naj bi bili v SMC-ju do Židanovega predloga zadržani. Foto: BoBo

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je v iskanju v. d. direktorja družbe Slovenski državni gozdovi, ki bo razpolagala in upravljala gozdove v državni lasti, opravil več razgovorov, nato pa se je odločil, da za ta položaj predlaga Julijana Rupnika. Gre za strokovnjaka, ki prihaja iz panoge in se je z dosedanjim delom že dokazal, je zatrdil minister.
Država bo novo podjetje ustanovila s kapitalskim in stvarnim vložkom v obliki podjetja Snežnik, ki ga je Rupnik v minulih letih postavil na zdrave temelje in spet pripeljal do dobička. "Rupnik zna voditi delo v gozdu," je povedal minister.

Začasno pomeni za eno leto
V. d. direktorja v skladu z zakonom o gospodarjenju z državnimi gozdovi imenuje vlada, vendar za največ eno leto. V tem času bodo imenovali nadzorni svet, ki bo šel nato v objavo razpisa za direktorja. Židan si želi, da bi se koalicijski partnerji do njegovega predloga opredelili hitro, saj naj bi postopke z imenovanjem zaključili še ta teden.

Na novoustanovljeno družbo se bodo v skladu z zakonom 1. julija prenesli državni gozdovi, s katerimi zdaj gospodari sklad kmetijskih zemljišč. Židan pravi, da se bodo dela v gozdu na ta dan, ko večina koncesij ne bo več veljala, nadaljevala in da bo oskrba zanesljiva, je pa priznal, da je treba do takrat opraviti še mnogo nalog.

Poleg imenovanja v. d. direktorja mora vlada sprejeti še akt o ustanovitvi družbe, imenovati pa je treba tudi osemčlanski nadzorni svet. Židan si tudi želi, da bi sklad kmetijskih zemljišč izpeljal štiri javne razpise, ki bi omogočili, da od 1. julija do konca leta dela v gozdu nemoteno potekajo naprej.

Koncesije se iztečejo poleti
Država ima v lasti približno petino vseh gozdov v Sloveniji, gospodarjenje z njimi pa trenutno temelji na koncesijah iz leta 1996. Te so podelili brez javnega razpisa za obdobje 20 let, večina pa se jih izteče konec letošnjega junija.

Kmetijsko ministrstvo je zato pripravilo nova izhodišča upravljanja državnih gozdov, kar pa je v koaliciji terjalo kar nekaj usklajevanja. Pričakovati je, da niti tokrat ne bo šlo vse gladko. V SMC-ju Židanovega predloga o Rupnikovem imenovanju za zdaj ne komentirajo, neuradno pa je slišati, da so do njega zelo zadržani, je izvedela STA.

Trd oreh bo tudi izbira občine, kjer bo imelo novo podjetje sedež. Želijo si ga namreč marsikje.