Zlata gazela 2014 je podjetje Plastika Skaza. Foto: MMC RTV SLO
Zlata gazela 2014 je podjetje Plastika Skaza. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje Plastika Skaza se je iz obrtniškega podjetja prelevilo v profesionalno vodeno družbo, ki jo vodi Tanja Skaza. Foto: BoBo

Dnevnik je v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasil slovensko gazelo 2014. To prestižno slovensko gospodarsko priznanje je prejela Plastika Skaza. Za srebrno gazelo je bilo razglašeno podjetje SMT, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo elektronskih naprav, bronasta gazela 2014 pa je podjetje Cablex Plastik, ki je specializirano za izdelavo plastičnih komponent in mehanskih sklopov.

Med finalisti izbora so bile regijske gazele 2014, poleg trojice nagrajencev še dravsko-pomurska gazela, podjetje Imenšek, ki je specializirano za izdelavo progresivnih in transfernih orodij za preoblikovanje orodij, gazela osrednje Slovenije MI Elektronika iz Brezovice, ki izdeluje elektronske sklope, gazela gorenjske regije Domel Holding iz Železnikov, krovno podjetje skupine Domel.

"Zgodba podjetja, ki je z novim pristopom, temelječem na spodbujanju inovativnosti in iskanju novih priložnosti, popolnoma spremenilo svojo pot po globoki krizi, ko je naenkrat izgubilo dve tretjini svojih prihodkov," so med drugim zapisali v obrazložitvi nagrade.

Poleg tega podeljevalci nagrade navajajo, da Plastiko Skaza zaznamuje dinamična rast, saj so se prihodki iz prodaje v petih letih povečali za skoraj trikrat, z 8,5 na 24 milijonov evrov. Podjetje pa posluje tudi na mednarodnem parketu, s svetovno uveljavljenimi družbami, poleg korporativne pa so razvili dve lastni produktni blagovni znamki.

"Dinamična rast Plastike Skaza je zasnovana na trajnostnem razvoju, partnerstva gradijo na ujemanju vrednot. Verjamejo v znanje in ga s tako imenovanim bench-learningom zajemajo in tudi dajejo v okolje," so še zapisali.

Največ gazel v osrednji Sloveniji
Ob izboru gazel se vsako leto oblikuje tudi lestvica 500 najhitreje rastočih slovenskih podjetij. Poleg visokih indeksov rasti so pogoji za uvrstitev na lestvico bilančni dobiček v zadnjem bilančnem letu, vsaj 220.500 evrov prihodkov v izhodiščnem letu in to, da podjetje v obeh indeksnih letih posluje vseh dvanajst mesecev in ima tudi najmanj pet zaposlenih.

Na letošnji lestvici 500 najhitreje rastočih podjetij je 190 podjetij iz osrednje slovenske regije, 97 iz dravsko-pomurske regije, iz savinjsko-zasavske je 69 podjetij, 50 z Gorenjskega, 48 iz primorsko-notranjske regije in 46 iz dolenjsko-posavske regije.

Kar 223 podjetij se je med 500 najhitreje rastočih uvrstilo že lani in ohranjajo visoko rast. 500 najhitreje rastočih podjetij, skupaj zaposlujejo 20.421 ljudi, je lani doseglo prodajo v vrednosti 4,8 milijarde evrov oz. so ustvarila nekaj več 155,2 milijona evrov dobička. Njihova skupna dodana vrednost pa je ovrednotena na 769,5 milijona evrov.