Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Štrukljeva konfederacija sindikatov začenja priprave na stavko: "Socialnega dialoga ni več."

Ker se ob pripravi sedmega protikoronskega zakona omenja možnost zamrznitve minimalne plače, pri tem pa ne omogoča sodelovanja sindikatov, je priprave na splošno stavko že pretekli petek začelo predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Sodelovanje pri splošni stavki, če bi bil dvig minimalne plače zamrznjen ali preložen, je napovedal tudi glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Sorodna novica Osnutek PKP7 razburil sindikate, ki rožljajo s splošno stavko

ZSSS obžaluje ravnanje vladajočih

Predsedstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je stanje socialnega dialoga v Sloveniji obravnavalo danes. Pri tem je izrazilo obžalovanje nad ponovnim izključevanjem sindikatov pri oblikovanju vsebine sedmega protikoronskega zakona in tem, da se v njem pojavljajo predlogi za zamrznitev minimalne plače, je zapisalo v sporočilu za javnost.

Zato je sprejelo sklep, da nasprotuje kakršnim koli poskusom zamrznitve minimalne plače in začenja priprave na vse oblike sindikalnega boja, vključno s splošno stavko. Sindikate, združene pod okriljem ZSSS-ja, je pozvalo, naj na svojih organih sprejmejo sklepe o sodelovanju pri tem. Na tej podlagi bo predsedstvo ZSSS-ja o nadaljnjih dejavnostih odločalo 22. decembra in jih, če bo zakon zamrznjen oziroma spremenjen, tudi izvedlo.

Avdio: Studio ob 17. na temo minimalne plače

Kako bi omejili minimalno plačo

Vlada je doslej pripravila že šest svežnjev pomoči za blažitev posledic epidemije, sedmega naj bi v obravnavo v DZ poslala še ta mesec. Kot je razvidno iz osnutka, ki je prišel v javnost, naj bi vanj vključila tudi določbo, po kateri naj bi nova formula za izračun minimalne plače ne bila uveljavljena 1. januarja, ampak šele 1. aprila. Naj pa bi šlo to zvišanje še do konca septembra v breme države. To je na dnevih slovenskega turizma potrdil tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Sorodna novica GZS vladi znova predlaga zamrznitev minimalne plače, sindikati opozarjajo na neenakopravnost

Proti zakonu o demografskem skladu

Predsedstvo ZSSS-ja je obravnavalo tudi stanje v pogajanjih o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi in sklenilo od odločevalcev zahtevati, naj ga čim prej vložijo v parlamentarno proceduro, da bi tako vsem državljanom zagotovili ustrezne pogoje za dostojno preživljanje starosti.

Navzoči na seji so ponovili tudi zahtevo, da se iz zakonodajnega postopka umakne predlog zakona o demografskem skladu. Predlagane rešitve namreč konceptualno in vsebinsko ne rešujejo težav pokojninske blagajne, temveč predstavljajo zgolj osnovo za koncentracijo državnih naložb s ciljem, da se prek organov upravljanja to premoženje, s pomočjo politike, lažje politično obvladuje in izkorišča, so še sporočili.