"Revščina ni samo v Tunisu, ampak tudi v Sloveniji, v Evropski uniji," je prepričan Dušan Semolič. Foto: MMC RTV SLO

Na napovedane podražitve hrane so se ostro odzvali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. "Ogroženi bodo predvsem upokojenci, brezposelni, mladi, tisti, ki prejemajo socialno pomoč in delavci z mizernimi plačami," je na novinarski konferenci povedal predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

"Minimalna plača se mora povišati"
Semolič je dejal, da so ves čas opozarjali ministra za delo Ivana Svetlika, da je minimalne plače treba dvigniti, vendar niso bili upoštevani. Minimalna plača znaša 572 evrov neto in je po njegovi oceni glede na pogoste podražitve "mizerna". Rast plač v zadnjem času pa v ZSSS-ju pripisujejo odpustitvi delavcev, ki so prejemali najnižje plače.

V ZSSS-ju zato obljubljajo, da se bodo podražitve poznale za pogajalsko mizo, saj se bodo borili za delavske plače in posledično za delavski standard. "Revščina ni samo v Tunisu, ampak tudi v Sloveniji, v Evropski uniji," je prepričan Semolič. Dodaja, da se je preveč nesreč zvrnilo na delavce in na upokojence, zato poziva, da se ljudje združijo v boju za pravice najbolj ogroženih.

"Na račun podražitev bogatijo trgovci"
Sekretar ZSSS-ja Ladislav Rožič je dejal, da se povečujejo cene mesa, jajc, mlečnih izdelkov ter naftnih derivatov. Cene bencina naj bi se v zadnjih letih povišale za kar 41,2 odstotka. Kot glavni krivec se za višanje cen ves čas izpostavlja podražitev surovin, kar je Rožič zavrnil s primerom: "En kilogram mešanega kruha stane 1,66 evra - 0,96 evra vzame trgovina, 0,42 evra pek, 0,15 evra je cena moke in 0,13 evra vzame država. Številke kažejo, da moka sploh nima vpliva na tako visoke podražitve." Rožič je prepričan, da imajo trgovine konstanten dobiček, medtem ko se plače trgovcem ne zvišujejo.

Vlada bi morala po predlogu ZSSS-ja vzpostaviti pravilna razmerja od proizvajalca do trgovca, drugače "bomo prisiljeni ljudem svetovati, naj kupujejo v tujini, kar pa za slovensko gospodarstvo ni dobro." Prepričani so, da bi morali imeti vsaj primerljive cene s sosednjimi državami, "če že plače in pokojnine niso".

V Zvezi svobodnih sindikatov napovedujejo, da se bodo na spremembe, kot so podražitev življenjskih stroškov, ki posledično vplivajo na kakovost življenja ljudi, še odzvali. Dodajajo še, da so glede njihovih ukrepov "vse možnosti odprte".