Izbor novice
Varnost psov v avtomobilu
Ena izmed mogočih različic - oprsnice. Te psu onemogočijo prosto gibanje po avtomobilu, a se pri prometnih nesrečah ne izkažejo tako dobro kot boksi. Foto: AMZS
       Ob čelnem trku s hitrostjo 50 kilometrov na uro nezavarovan pes, ki tehta 19 kilogramov, lahko prileti v potnike spredaj s silo teže več kot 1.000 kilogramov - in jih tako usodno poškoduje.       
 AMZS
Varnost psov v avtomobilu
Kovinski bok, pritrjen v prtljažniku, se je izkazal za najvarnejšo opcijo. Foto: AMZS
Pes
Masa psa ni zanemarljiva, še posebej pri slučaju trka. Foto: BoBo/Borut Živulović
Varnost psov v avtomobilu
Pse je treba na vožnjo in uporabo boksa privajati. Prej kot se začne, bolje je. Foto: AMZS
Varnost psov v avtomobilu
Žičnate kletke pogosto zatajijo. Foto: AMZS
Varnost psov v avtomobilu
Tudi plastični boksi niso primerni za slučaj nesreče. Foto: AMZS
Varnost psov v avtomobilu
Oprsnice se lahko stržejo. Foto: AMZS

Dodaj v

Spuščen pes v avtomobilu je smrtno nevaren

Kako varno prevažati pse?
10. februar 2018 ob 06:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob čelnem trku pri 90 kilometrih na uro bo 20-kilogramski pes "imel" več kot tono in pol. Tudi zato ni vseeno, kako se prevažajo štirinožni sopotniki.

AMZS, slovenska policija in Kinološka zveza Slovenije so pripravili akcijo ozaveščanja o varnem prevozu psov. Razlog: v naši državi je registriranih več kot 230.000 psov (dejansko jih je najbrž še več), mnogi med njimi pa so pogosti sopotniki v avtomobilih. "Marsikateri lastnik ne ve, na kakšen način naj poskrbi, da bo psa vozil varno. Predvsem pa se ne zaveda, kakšne posledice lahko nastanejo zaradi neustreznega prevoza," je povedal vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. Skupaj so zato pripravili nasvete in testirali pripomočke za varnost pri prevozu psov.

"Lastniki vozijo pse na zadnjih sedežih, na polici, v prtljažniku, med sopotnikovimi nogami, večkrat vidimo, da psi molijo glavo skozi okno. Vse to je zelo nevarno, saj pes ob prometni nesreči, če ni pripet ali v boksu, nenadzorovano leti po avtomobilu ali celo poleti iz vozila, pri čemer lahko poškoduje sebe, voznika in druge potnike," je navedel policist.

Posebno skrb za varen prevoz živali nalaga zakon o pravilih cestnega prometa. Natančneje:

92. člen pravi:
(2) Domače živali (psi, mačke, drobnica, večje živali idr.), ki lahko ogrozijo varnost cestnega prometa, so lahko na cestah, namenjenih prometu motornih vozil, le v spremstvu osebe, ki jih varno vodi. Živali je prepovedano voditi iz vozila ali z vozilom.
(3) Živali iz prejšnjega odstavka, ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, morajo biti ustrezno zavarovane.


Kaj pomeni "prost" pes v avtomobilu
Na AMZS-ju so navedli nekaj razlogov, zakaj prosto spuščen pes v avtomobilu ni varna izbira. Prvič zato, ker odvrača pozornost od ceste. Lastnik ga spremlja vizualno in miselno, kar pomeni manj osredinjenosti na sam promet in večjo nevarnost za prometno nesrečo.

Drugič zato, ker so živali nepredvidljive. Iz tega ali onega vzroka lahko postanejo razdražene, nemirne in tudi fizično motijo upravljanje vozila. To ni škodljivo samo v primerih, če je žival velika. Tudi majhna jezna čivava, ki se razjezi in zavleče med pedala za pospeševanje in zaviranje, je lahko smrtno nevarna.

Naprej zato, ker je pes ob neljubem dogodku lahko nevaren projektil. Zakon o ohranitvi gibalne količine je neizprosen, in če se avtomobil siloma ustavi, bo telo psa "hotelo" naprej. Na AMZS-ju so navedli naslednji primer: ob čelnem trku s hitrostjo 90 kilometrov na uro bo 20-kilogramski pes letel s takšno silo, kot da bi imel tono in pol (več kot 80-kratno povečanje). Tudi če je na zadnji klopi in udari v sprednje sedeže, sploh pa neposredno v zatilje, lahko pomeni smrt, invalidnost ...

Po sami nesreči psi včasih pobegnejo iz poškodovanega vozila, kar je v prometu nevarno, še posebej na avtocesti, poleg tega so zbegane, šokirane in zato lahko ljudem sovražne.

Boks koristi psihološko in fizično
AMZS-jev inštruktor varne vožnje Janez Marolt zato svetuje uporabo t. i. transportnih boksov, kovinskih škatel za domače živali. Boks naj bo v avtomobilu pritrjen, saj v nasprotnem primeru ni učinka; pes bo pri trku odletel skupaj s škatlo. Še najbolje je boks uporabljati v prtljažniku avtomobila.

Transportni boksi so lahko dobri tudi s psihološkega vidika. Psi se namreč v njih ne obremenjujejo z okolico, so bolj umirjeni in pogosto spijo, je povedal strokovnjak za šolo in vzgojo psov, ki sodeluje pri reševalnih akcijah s svojimi štirinožnimi prijatelji, David Pogačnik.

Pomembno je, da se pes nanj navaja že od začetka. Privaditi ga je treba na boks, vožnjo in zaprto okolje; ga naučiti oz. kondicionirati, da se v njem dobro počuti. "Seveda je za to potreben čas, vajo je treba večkrat ponoviti. Lastniki naj bodo potrpežljivi, psa pa naj za uspešno izvedbo nagradijo s priboljški oziroma hrano," je povedal.

Transportni boksi so uveljavljen način prevoza psov v policiji in pri vodnikih reševalnih psov.

Žičnate ali platnene kletke?
Žičnate kletke in plastični boksi so načeloma priročnejši, lažji za prenašanje in udobnejši za lastnika. A če se zgodi trk, se načeloma ne izkažejo dobro. Še slabše je pri platnenih rešitvah.

Oprsnica in pritrjevanje
Psa lahko opremimo z oprsnico in pritrdimo na eno izmed čvrstih točk v avtomobilu. Različic je več. Oprsnica s karabinskim pripenjanjem na avtomobilski varnostni pas na zadnji klopi omogoča psu več gibanja, ga pa ne zadrži na najvarnejšem mestu. Dvojno pripenjanje na priključka za varnostni pas ga zadrži na mestu, je pa manj udobna možnost. Toda na AMZS-ju so do oprsnic skeptični. Izvedli so namreč že več testov, pri katerih se je tako pripet pes (s preprostim pripenjanjem) odtrgal in priletel v naslonjalo voznikovega sedeža. Pri dvojnem pripenjanju se sicer ni odtrgal, je pa vseeno zdrsnil za 40 centimetrov naprej in udaril v sedež.

Pomanjkljivost pri uporabi oprsnic je tudi ta, da pes na sedežu nima trdne podlage, na kateri bi lahko stabilno stal, kar zanj predstavlja streso.

Previdnejša, "defenzivna" vožnja
Marolt svetuje t. i. defenzivno vožnjo. "Izogibajmo se nenadnemu zaviranju in grobim pospeševanjem. Povečajmo varnostno razdaljo, saj bomo le na ta način imeli dovolj časa, da se varno ustavimo, oziroma več možnosti, da rešimo morebiten kritični položaj brez sunkovitih manevrov, kar je pri prevozu živali bistvenega pomena."

Marolt glede na izide AMZS-jevega testiranja svetuje: "Lastniki psov naj za najvarnejši način prevoza svojega ljubljenčka izberejo dobro, čvrsto kletko, ki jo - če imajo večjega psa - namestijo in pritrdijo v prtljažnik, za zelo majhne pse pa je lahko položena v prostor za noge za prednjim sedežem."

Priprave za pot in izvedba
K varnosti prispevajo tudi ustrezne priprave. AMZS priporoča naslednje: psu pred potjo ne dajemo hrane. Vzeti moramo dovoljšno količino vode. Temperatura naj bo primerna. Iz istega razloga se pes ne pušča v avtomobilu, saj se lahko notranjost hitro pregreje. Psa med vožnjo periodično opazujemo in se, če je nemiren, ustavimo, da se pomiri. Na splošno je koristno izvesti postanke na približno dve uri, da se žival sprehodi, napoji in sprosti.

Lani izrekli več kot 300 glob
Kako pa policija ukrepa pri vožnji, ki ne ustreza zakonski definiciji "ustrezno zavarovanega"? Večinoma se opozarja in svetuje, kaj postoriti za varnejši prevoz. Izreka pa tudi globe za nepravilen prevoz domačih živali, lani se jih je nabralo nekaj več kot 300. Globa znaša 40 evrov.

Video policije in AMZS-ja:

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 10.02.2018 ob 07:43
Ženo na zadnji sedež, psa na sovoznikov. Problem rešen...edino ne vem, če gre mimo feministk ?
luckyss
# 10.02.2018 ob 08:28
@eMZe
Hja tale s pivom bo kar težka....
Privezati ga ne moreš, torej se bo bolje počutil v prtljažniku...
S strani fizike je sicer najbolje, da ga spiješ, vendar potem težko voziš ;))
luckyss
# 10.02.2018 ob 07:24
Koliko tehta brencelj v avtomobilu pri trku s 100km/h....
Verjetno je podobno kot bi ustrelil z 9mm pištolo...;))
Takšnih populističnih člankov "v dobrobit neukega ljudstva" imam že vrh glave...
Jutri pričakuje članek z naslovom "v zimskem času lahko pomanjkljivo oblečene zebe"
eMZe
# 10.02.2018 ob 08:18
Naj mi eden razloži, kako "tehta" tono in pol in kaj mu predstavlja streso.

Ali paleta piva na zadnjem sedežu pomeni enako nevarnost? Kako se jo priveže?
xnplater
# 10.02.2018 ob 09:19
še vedno ne ločite med maso in silo! 20kg pes bo imel vedno 20 kg!

če se bo kam zaletel, bo pa na tisti predmet deloval s silo več kot 15 kN.

in ne, to ni poljudno, to so navadne traparije, če menjate enote.
maja kibira
# 10.02.2018 ob 09:05
Verjamem da nekaj navedb glede varnosti drzi ampak vseeno mislim da ni treba tega posplosevati in prenasati na vse lastnike psov...tudi kajenje v avtu je lahko smrtno nevarno...ali pa manikura in smikanje med voznjo...pa menjanje CDjev, telefoniranje; iskanje raznih predmetov po predalih avomobila in razna druga opravila ki smo jim prica med vozniki...prav tako nemirni otroci ki zganjajo cirkus na zadnjih sedezih...moj pes se vozi z mano ze 10 let in nikoli ne skace po avtu...lezi na svojem mestu in uziva v voznji...najvec zmede na cesti pa delajo taxisti in vozniki ki med voznjo telefonirajo
maja kibira
# 10.02.2018 ob 09:11
Koliko je v nasi drzavi smrtnih zrtev zaradi psov v avtu in koliko zaradi alkohola, drog in prehitre voznje? Prosim AMZS za podatek
pjure
# 10.02.2018 ob 08:46
@RJSlo
Tvoje navedbe so v osnovi precej zgresene.
Lastnik je tisti, ki cisti za psom, tako da lahko potrebo opravlja tudi v mestu - javna površina, odgovornost je pa seveda na lastniku.
Pes je zival, ki potrebuje krdelo in zaposlitev, ni pa toliko bistvena velikost prostora. V povprecju so psi, ki so doma v stanovanjih bolj srecni, kot psi na vasi in kmetijah. To pa zato, ker si lastnik vsak dan "mora" vzeti cas in ga peljati na sprehod. Ce ima pes veliko prostora gre kar sam na sprehod kar ni ok, kajti vsaka aktivnost mora potekati v sodelovanju z lastnikom.
Bistvena napaka, ki jo delajo lastniki z veliko prostora, je da pse sploh ne prehajajo (tudi ce ima pes na voljo 10ha mora na sprehod).
Sprehod pa ne pomeni, da s psom 45min hodis. Sprehod pomeni, da psu dajes naloge in pa da zadovoljis njegove nagone (krdelo, lov, iskanje hrane).
spela55
# 10.02.2018 ob 12:40
Uau vsem, in tistim, ki so pisali članek in psa zvedli na kos prtljage, ki lahko poškoduje druge potnike in komentatorjem, ki so članek izkoristili za svoje obsesivne agende, od feminizma (in potem taki feministkam očitate, da se povsod oglašajo) do kupčkov iztrebkov in kje je psu mesto. Ker to ima resnično veliko veze z varnim prevažanjem psa.
beninorc
# 10.02.2018 ob 07:17
kaj je država dognala , da lahko ima nov biznis z globami za pse.kaj mislijo da lahko vsi kupimo suv al karavane.bolano.moj pes je v prtljažniku al na zadnjem sedežu pripet s sponko in se nič ne premika sam utrujen pride (zadnji sedež) v prtljažniku je dosti bolj spočit.spet neke reklame za gajbice.bolano.naj raj priskrbijo za druge bolj pomembne stvari v tej državi.ko bodo začeli globit kolesarje in mestne motoriste potem naj začnejo še nas.so psi v avtu dosti bokj umirjeni kot otroci hehehe.lp
firtoh
# 10.02.2018 ob 06:57
Kaj zdaj to pomeni?Da bo potrebno imeti boks?Jaz imam mrežo in ju vozim v prtljažniku
luckyss
# 10.02.2018 ob 13:22
Pes vsekakor ne sodi za volan....
andreas
# 10.02.2018 ob 10:22
Nikjer nisem zasledil podatka, koliko nesreč s težjimi poškodbami ali celo smrtnim izidom je bilo v zadnjih letih? Lahko v EU, ali pa samo pri nas.
Morda primerjava z nesrečami, kjer je bil dokazan vzrok uporaba mobitela ali tablice.
zjola 53
# 10.02.2018 ob 07:56
Ne ve če bo ta euro kaj pomagal vreči brez dna.
piš
# 10.02.2018 ob 17:01
Koliko ton ima potem 100 kilska tašča na zadnjem sedežu??
Saj je potem bolj nevarna od tankovskega napada !!!
realist65
# 10.02.2018 ob 10:19
Naj povedo, koliko je takšnih primerov, že bilo ?
zeuss-zeng
# 10.02.2018 ob 08:47
Ob čelnem trku pri 90 kilometrih na uro bo 20-kilogramski pes "imel" več kot tono in pol. Tudi zato ni vseeno, kako se prevažajo štirinožni sopotniki.
------------------
in koliko je bilo dosedaj primerov da je pes ubil gospodarja v čelnem trčenju ?
Ples
# 10.02.2018 ob 12:58
Oprsnice se lahko stržejo. Foto: AMZS

Stržejo?
CeYambor
# 10.02.2018 ob 07:05
Kuža paše v prtljažnik. Sam namesto boxa uporabljam oprsnico, da se ne more prosto gibati. Pa še v primeru nesrče ne more kar tako divjati okoli.

Najbolje pa je voziti pozorno in spremljati promet.
ivanv
# 10.02.2018 ob 17:09
Pri 90km na uru ima 20kg pes 1tono pa pol. Te ima povprečni človek 6 ton in varnostni pas ga itak stisne do utrganja notranjih organov in ni šans ,da preživi tudi brez pesa v avtu.
por
# 10.02.2018 ob 10:13
@RJSlo

Kdor nima vsaj 10 arov lastnega zemljišča ne more imeti psa. Pika. Enako velja za mačke.

Sedaj pričakuj proteste mačk, katerim bi ti odvzel pravico imeti psa.
smita
# 10.02.2018 ob 07:20
Fajn in poucen clanek...bravo amzs
Tudi sam imam psa in takole se selezavem da delam napako pri prevazanju
agenda21
# 10.02.2018 ob 15:19
Pazite na svoje pse, da med vožnjo ne bi uporabljali telefonov.
Binder Dandet
# 10.02.2018 ob 13:58
Mimogrede, pri 90kmh celnem trcenju je sila psa stranskega pomena, ker dvomim, da nasi notranji organi zdrzijo sile.
slaba_karma
# 10.02.2018 ob 11:29
prvo mi bojo rekli, da ne smem parkirat na avtobusnih postajah pa placih za invalide, zdej pa še, da moreva bit jaz in pes pripasana ? kam gre ta svet...
Bandrej
# 10.02.2018 ob 10:39
Koliko ljudi preživi ob čelnem trku s hitrostjo 90km/h. Pri tem pa zanemarimo hitrost drugega vozila. Tržna niša z boksi in lobiranjem za obvezno uporabo le teh je pa ob tem več kot očitna. Človek umre ob trku, pes brez praske iz boksa, no ja.
firtoh
# 10.02.2018 ob 10:32
Spet so se pod prispevkom našli dežurni mestni redarji in očitno ne-lastniki psov.
Tisti,ki imamo pse,se po večini odgovorno obnašamo.Najdejo se tudi drugačni, ampak tako je povsod in pri vsaki stvari.
Vem. kako mi je pred leti kompliciral policist.V prtljažniku(volvo), dva psa (2x40kg),ki niti pod razno ne moreta preko sedežev(vzglavniki in globok prtljažnik),sem imel namontirano ping-pong mrežico,ker še nisem kupil mreže.Da,če se norca delam in mi je napisal kazen.Po drugi strani pa so me v tujini ustavili, z isto mrežo pa nič,razen ''auf wiedersehen''.
jozu
# 10.02.2018 ob 10:16
poskrbite za ceste ter tovorna vozila cepci,to je nevarno,samo da boste lahko spisali neko zakonodajo kjer boste lahko lupali voznike.
..in ta vaš vedno "ČE",....povejte me res zanima koliko pa je bilo takih nezgod pri nas v SLO zadnjih 10 let kjer je prišlo do hudih poškodb kjer je pes ob trku v vozilu hudo poškodoval potnika?
sammy
# 10.02.2018 ob 10:15
Pri čelnem trku z 90km/h je pes najmanši problem. Zakaj raje ne napišete, koliko tehta pri čelnem trku z 240km/h,
manuchao
# 10.02.2018 ob 08:08
ko je pes pametnejši od lastnika....
kapucinka
# 10.02.2018 ob 13:59
Oprsnice se "stržejo"!!!!!
Binder Dandet
# 10.02.2018 ob 13:48
Naslov bi lahka bil tudi "spuscen pes v avtu je v smrtni nevarnosti". Morda se bo tako bolj prijelo koga.
vemvem
# 10.02.2018 ob 12:11
Pa psi v kovinskih boksih preživijo nesrečo?
Ko ob trku prileti (z glavo) v kovinsko konstrukcijo.
Res me zanima, ni to hec.
Anonimnež25
# 10.02.2018 ob 11:21
Sicer nimam psa ampak to je čisto brezpredmetno saj pri 20kg=1500kg pomeni silo 75G kar pomeni da je v tem avtomobilu mrtvo vse, pa naj bo privezano ali neprivezano.
Ivo Lola
# 10.02.2018 ob 11:10
Kaj vse si izmislijo, samo da bi cuzali denar. Članek je aboten.
generusus
# 10.02.2018 ob 10:22
Dejansko ne gre le za nepravilno ravnanje lastnikov psov v prevoznih sredstvih, ampak za še veliko večji problem. Veliko lastnikov namreč na prostem ne vodi psa na povodcu, ampak ga po mili volji pošča spuščenega, in to celo v urbanih prostorih in parkih. In seveda brez nagobčnika. V tujini so za takšna dejanja za lastnike psov predpisane visoke globe, pri nas pa ljudje, ki so jih napadli nenadzorovani psi, nimajo kaj dosti pravne zaščite. Spomnimo se samo napada psov na nesrečnika v Ljubljani, pri katerem se je pravni primer vlekel leta in leta.
por
# 10.02.2018 ob 10:19
@Zeuss-zeng

in koliko je bilo dosedaj primerov da je pes ubil gospodarja v čelnem trčenju ?

V naši prestrašeni (slovenski?) družbi se 'serviserji družbe' trudijo preprečiti vse ekstremne oz. izjemne primere s splošnimi uredbami, medtem pa jim brez problema 'spolzi' skozi sistem nebroj 'splošnih' primerov zaradi nesposobnosti in včasih lenobe serviserjev samih.
por
# 10.02.2018 ob 10:10
[i...]s silo teže več kot 1.000 kilogramov - in jih tako usodno poškoduje.

K masi spadajo kilogrami, k silam pa spadajo Newtoni. Saj vem, da je razlaga o teži psa zgoraj 'poljudnoznanstvena', pa vendar spada to v isti koš kot tista novinarska ''moč vetra je 100 km/h''..

Spuščen pes v avtomobilu je smrtno nevaren
...odvisno kolk je napadalen (sry...)
mihajloo
# 10.02.2018 ob 08:25
Slika 5/7. Me kar stisne pri srcu.

Psi so zakon! <3
at111
# 11.02.2018 ob 11:45
"Ob čelnem trku pri 90 kilometrih na uro bo 20-kilogramski pes "imel" več kot tono in pol."

Mislim, da je pri čelnem trku z 90km/h pes še najmanjši problem...
zapravico
# 11.02.2018 ob 09:17
Kretenizem se nadaljuje
zapravico
# 11.02.2018 ob 09:16
Spet zakon,da bo nekdo služil s kletkami
Sklonjen
# 10.02.2018 ob 16:09
@pomislitese1x
Pse namesto otrok? Seveda, treba je biti moderen...


Pod ljubljansko meglo je - kot berem - vse moderno ... ene tam pse dojijo, spet drugi jih fukajo ... v bistvu me skrbi, da se ta moderna bolezen (vsaj pri nas dojemamo to kot bolno in izrojeno) ne bi razširila predaleč izven te kotline. In pri vsem tem je zdaj smrtno nevaren pes, ki je spuščen v avtu (kaj to po ljubljansko pomeni ne vem ob vsej tej modernosti)??!
ni maitre
# 10.02.2018 ob 13:12
Imam eno vprašanje za vas, ki se vam zdi vprašanje varnosti iz članka butasto... Imate otroke? Jih privežete? Uporabljate otroške sedeže? Jim dovolite prosto skakanje in nagibanje skozi okno? Se vam zdijo odveč tovrstni ukrepi? res da je sam članek malo štorast, vprašanje varnosti je pa na mestu!
zeuss-zeng
# 10.02.2018 ob 10:37
V naši prestrašeni (slovenski?) družbi se 'serviserji družbe' trudijo preprečiti vse ekstremne oz. izjemne primere s splošnimi uredbami,
-------
se strinjam - smo v posebni tranziciji, ko bo nešteto zakonov določalo kako naj človek deluje za razliko od nekdaj ko so prepovedi bile pisane le za bistvene stvari . Na,, platnicah ,, teh neštetih prepovedi bo pisalo ,,demokratična svoboda ,, ...
Haso
# 11.02.2018 ob 01:57
Stržene oprsnice niso primerne za človeka, za psa pa naj bi bile?
vinklj.kugla
# 10.02.2018 ob 15:31
pravilno vse pseprivezat! ljudje na cestah zaradi psov umerajo vsak dan!
Haso
# 10.02.2018 ob 13:32
Kje je pa kajšna statistika? Je bilo zaradi psov kaj nesreč ali gre le za nove birokratske norosti.
gozdar1
# 10.02.2018 ob 11:44
Glede na neodgovornost in arogantnost velikega dela lastnikov, je očitno za vse potrebno imeti zakone.
HOR
# 10.02.2018 ob 10:50
Spuščen pes v avtomobilu, kot glavna slovenska sobotna novica...!?
(pa še okoljska...!?)
Kazalo