Matija Stepišnik. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Matija Stepišnik. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ne gre pa spregledati, da je zapiranje tudi posledica zamud pri cepljenju. Kontekst krivde gre deloma iskati v globalnem kaosu pri dobavi cepiv, še pomembnejši del pa tudi v zgrešenih odločitvah, ko se je pozimi vlada odrekla dodatnim odmerkom. Naslednji okvir dogajanja je notranjepolitični; v drugo epidemično leto gre vlada z najnižjo podporo in najmanj glasovi v DZ-ju doslej. Koalicijo so zapustili še trije poslanci SMC-ja. Premier Janša je odvisen od Jelinčičevih nacionalistov, DeSUS-ove četverice, odcepljene od stranke, in manjšinskih poslancev. Ki po nekem neformalnem pravilu naj ne bi bila jeziček na tehtnici. A Janša lahko računa na rentniško logiko poslancev, ki si ne bodo krajšali mandata. Za vsak primer ob izžemanju partnerjev z novimi frontami – ta hip je na tapeti bruseljski aparat – mobilizira lastne volivce, pri drugih pa skuša pozornost odvrniti od obstranske agende vladanja.

Ne drži, da se ljudje pri nas ne bi razumno zavedali, da so mnogi ukrepi še potrebni. Velika večina se jih drži ves čas, mimo levo-desnih optik. A ob napovedi novega "lockdowna" se zelo plastično vidi, kako težko je s tako nizkim zaupanjem, podporo, kot jo ima pri večini Janševa vlada, upravljati epidemijo. Denimo prepričati ljudi, da se 11-dnevno zaprtje šol spet ne bo podaljšalo v tedne. Vemo, da šolstvo in šolarji nimajo ministrice, ki bi branila njihove interese. Mar nismo, tudi od stroke, pred kratkim poslušali, da šole niso velika žarišča okužb in da se bodo zapirale zadnje? Za drevesnicami, vrtnarijami in marketi s tehnično robo torej. Dalje: očitno bo "velikonočni zajec" za en dan odpravil nevarnosti, ki da jih prinašajo zasebna druženja. Ker zaradi njih imamo sicer že mesece policijsko uro in vračamo regijske meje. Lahko naštevamo naprej.

Kako po vsem tem vedeti, da pilot v letalu ve, kam letimo, ko spet zapove, da potrebujemo strožje ukrepe? Ja, zaradi lastnega zdravja, pameti, razuma in odgovornosti je treba vedeti, da virusnega časa še ni konec. Zato pazimo nase in drug na drugega. Ob slabem upravljanju epidemije in naraščajočih političnih težavah ima Janša srečo, da bo nanj pazil vsaj še predsednik Pahor.

Kolumna: Matija Stepišnik

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.