Matija Stepišnik je odgovorni urednik Večera. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Matija Stepišnik je odgovorni urednik Večera. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Matematika Mateja Tonina je ta hip samozavestnejša od premierjeve, saj trdi, da ima manjšinska vlada še vedno 47 glasov. Čeprav je DeSUS iz koalicije po sklepih vrha stranke formalno izstopil. V kalkulaciji je rezervno kolo v postavi Jelinčičevih nacionalistov in dveh manjšinskih poslancev. A če bi se Janša zanašal na Toninovo računstvo, verjetno ne bi bil v zagati z imenovanjem novega zdravstvenega ministra in ob napovedanem nizu interpelacij.

Najbolj problematično je seveda stanje v zdravstvenem resorju. Vmes že propadla ideja o rotacijah po odstopu Tomaža Gantarja ni bila le neresna, ampak predvsem skrajno cinična, sploh če se ozremo na zdravstveno sliko pri nas.

Opozicija, povezana pod imenom KUL, na drugi strani že slabe štiri mesece išče manjkajoče glasove do 46 za novo menjavo oblasti. A predvsem štejejo, opaznih premikov do cilja ni. Projekt je odvisen od tega, ali bo prišlo do preloma v SMC-ju. A tam se prej utrjuje prepričanje, da je zanesljivejše maksimizirati osebne in interesne koristi do konca mandata. Razbita leva sredina dobiva izstavljen račun za leta politike hitro ustanovljenih strank in improligaške kadrovske selekcije, ki jo nazorno demonstrira tudi izključeni DeSUS-ov poslanec Polnar.

Vmes smo sešteli 100 dni policijske ure in tu nekje zaprtja v občine, mladina s starši in učiteljstvo pa še tri mesece in pol šolanja na daljavo. Pritisk na oblast, ki ima nizke ratinge in zaupanje, stopnjujejo protesti za odprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov povsod po državi. Svojevrstna paraliza stanja, ko noben od političnih taborov nima trdne večine in v medprostoru stojita politični trgovec par excellence Jelinčič in SMC v prostem padu, kaže globino krize politične elite.

Naj vseeno opomnimo, da imamo defekten volilni sistem, ki ga državni zbor kljub odločbi ustavnega sodišča ni ustrezno popravil. Ne gre več le za vprašanje legitimnosti, ki jo imata najprej oblast, a tudi vsa politika, ampak tudi za to, da smo ob bližanju rednemu roku naslednjih volitev na poti k robu legalnosti. Temeljna vprašanja slovenske politike segajo ob vsem še pomembno onkraj epidemije in odrešitve v podobi cepiva. Predsednik Pahor pa piše pisma ...

Kolumna: Matija Stepišnik