Matija Stepišnik. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Matija Stepišnik. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

A v slepo pego tveganj je premier, pričakovano, postavil sebe in obračune z mediji, kulturniki, kritičnimi akademiki, tožilci, sodniki, evropskimi politiki, ameriškim predsednikom ... Ker to je državotvorno in ugledno? Z zapisom v Financial Timesu, ki je te dni pisal o slovenski različici madžarske avtoritarnosti, smo zaokrožili "sijajne" medijske impresije trenutnega slovenskega "ugleda" v mednarodni javnosti.

Pozivi k predčasnim volitvam so jalovi. Janša ni politik, ki bi odstopal ali popuščal. Možnosti, da bi šel v DZ po zaupnico, ni izključil. V tej situaciji bi bilo higienično, a je malo verjetno. Kajti kadrovski števci in motorji obvirusne ideološke agende po sistemu "all-in" se vrtijo z nezmanjšano hitrostjo. Zadnje potrditve so cenzura razstave v Bruslju, vztrajanje pri blokadi evropskih tožilcev in izčrpanju STA-ja, kadrovanje Rupla ... V manifestu pred kongresom SDS-a stopnjuje nevarno retoriko in piše celo o "obnovitvi državljanske vojne". Ker ima vlada formalno 38 glasov plus zunajvladne podpornike, sledijo meseci kupčkanj.

Po zadnjem protestu z nesorazmerno intervencijo policije, incidentom na Križevniški ulici, z napovedjo petkove vstaje, ostrenjem sindikalne fronte je jasno, da v teh krajih vre. Če bi Janšo kar koli res skrbelo, bi opustil ali vsaj zrahljal trumpistično strategijo razdiralne politike. Opoziciji se jahanje na napetostih brez obsežne vsebinske in kadrovske konsolidacije dolgoročno ne bi izšlo; tudi njihova je odgovornost, da se politični in družbeni konflikti rešujejo v demokratičnih okvirih.

Za politike so vsake volitve življenjsko pomembne, a naslednje, kdaj koli že, bodo tudi za državo prelomne. V polarizirani konstelaciji sil in radikalizirani mentalni shemi dela politike nam bodo sicer ob 30-letnici države ostali memoarji na nekdanji "best seller" največje evropske širitve. Kar daje nekaj upanja, je mobilizacija mladih, denimo ob referendumu o vodah. Mnogim postaja jasno, da jim bo vztrajanje v digitalnih mehurčkih in pasivnosti dramatično spremenilo prostor in čas za najbolj aktivni del življenja.

Kolumna: Matija Stepišnik

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.