Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Bomo le dojeli, da so covidni oddelki na robu? Zavestno tvegamo resen kolaps zdravstva. Naša samodestrukcija je podložena še z brezbrižnim "ne more nam nihče nič" egoizmom, razpadom solidarnosti, naraščajočim sledenjem "vsevedni" FB-medicini in množičnim treningom goljufanja države. Usodno sovpade še z dobo politične razdiralnosti, iracionalnosti, vladne izgube verodostojnosti, lidershipa, s serijo napačnih ravnanj ali neravnanj ter nesposobnosti. Rok trajanja razumnosti je v teh krajih že tako potekel, ob tem pa imamo na oblasti še vladno ekipo, ki je zaveso epidemije uporabila za svoje politične, kadrovske, ideološke in kapitalske partije.

Že tako šibke institucije demokracije je s sistematičnimi napadi še omajala v njihovi avtoriteti in integriteti. Enako velja za stroko, ki se je v enem delu pustila politično podrediti. Politično odgovornost se lahko prelaga, to prakso vladajoča stranka obvlada, a je na koncu ta neizbežna in v smislu vladanja nedeljiva. Vlada ima mandat, da vodi državo.

Nove ukrepe v rekordni sezoni epidemije, ki kljub prenizki precepljenosti najbolj temeljijo na zaostritvi pogoja PCT, je predstavil zdravstveni minister Poklukar. Prej poražen v političnih licitacijah okoli strožjega zaprtja javnega življenja. Od vladnega vrha, torej premierja in podpredsednikov vlade, na nočno konferenco ni bilo nikogar. Mar bi si ljudje zaslužili vsaj, da bi jih kdo od glavnih režiserjev ukrepov nagovoril, in če ne drugega, prosil, naj bodo odgovorni, razumni, solidarni.

Vlak zaupanja je morda odpeljal, a v tej situaciji bi bilo to ne glede na vse minimum dostojnega. A na to ne kaže več računati, 167 dni pred volitvami gre pač za vse drugo. Tedaj bo čas za izstavitev političnih računov.

Ampak oboleli in tisti, ki ne bodo imeli sreče, da bi preživeli, naj bodo položeni na žrtveni oltar perverznih političnih iger? Zresnimo se.

Cepimo se zase, ne za vlado ali proti vladi. Enako velja pri spoštovanju drugih samozaščitnih ukrepov. Na začetku smo zmogli razumeti čas in prostor, kamor nas je pahnil virus. Lahko, prosim, razumemo še enkrat? Pazimo nase.

Kolumna: Matija Stepišnik

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.