Kolumna Matije Stepišnika za Studio City. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Kolumna Matije Stepišnika za Studio City. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Tako naj bi se zmanjšal potencialni vpliv epidemioloških razmer na izvrševanje volilne pravice. Ne gre prezreti, da bi visoka prisotnost covida-19, s tem pa tudi bolezni in karanten, ob neprilagojeni volilni zakonodaji lahko vplivala na udeležbo.

Obstaja pa še bolj zagonetna neznanka o prihodnjih ravnanjih volilnega telesa. Namreč, kako sta na nanj vplivali dve leti epidemije, obdobja doslej neznanih situacij, mešanice novega preizpraševanja solidarnosti, odgovornosti, a tudi stisk, jeze, utrujenosti, pospeška polarizaciji, vulgarizaciji politike in avtoritarnim stiskom oblasti. Smo sredi še ene patologije sedanjosti, in sicer poplave laži, ustrahovanj, rušenja norm, ki so se zdele nediskutabilne.

Kakšne bodo posledice vsega tega in vpliv na volilne presoje? Bodo na volitve prišli novi, prej neaktivni volivci, mlajše generacije? Kaj bo tokrat ključni vzgib opredeljevanja nihajočih volivcev, ki pogosto v neopredeljenosti vztrajajo do konca? Kakšen dejavnik bodo cepilsko-anticepilske delitve? In koliko lahko iz lanskega referenduma o vodah sklepamo o letošnjih političnih tekmah?

Vsled preživetvene nujnosti te družbe, da se končno pogovorimo o tem, kako bomo živeli in sobivali, predvsem pa tudi o usodi civilizacijskih, demokratičnih postulatov, je pomembno, v kakšni kondiciji so civilna družba in mediji. Ali ohranjamo refleks na ekscese in incidente, nevarne simptome časa in prostora. Sploh ker je politika namerno oslabila mnoge demokratične institucije in varovalke. Raznolika koalicija nevladnih organizacij, ki je nastajala že lani, je lahko pomemben korektor, da volilna kampanja ne bo zdrsnila v populistično soočenje podob, "likov in del" političnih liderjev, ampak bo dejanski pogovor o vsebini. O programih. Ne gre le za nevladnike, aktiviste, gre za rehabilitacijo državljanske drže, po kateri moramo ostati budni in odzivni, če vladna politika in njeni prevodniki zapirajo prostore svobode.

In še 'disklejmer' za cenjeno gledalstvo nacionalne TV: vsaka podobnost pričujočega besedila s televizijsko kolumno je naključna, a namerna.

Kolumna: Matija Stepišnik

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.