Serija Sopranovi s šestimi sezonami je med drugim dobila kar 21 nagrad emmy. Na posnetku je ekipa na podelitvi zlatih globusov. Foto: IMDb
Serija Sopranovi s šestimi sezonami je med drugim dobila kar 21 nagrad emmy. Na posnetku je ekipa na podelitvi zlatih globusov. Foto: IMDb

Ameriška kriminalna dramska televizijska serija, ki jo je ustvaril David Chase, spremlja življenje Tonyja Soprana, italijansko-ameriškega mafijca, ki se spopada z različnimi osebnimi in poklicnimi ovirami. Sopranovi, serija, ki je na prelomu tisočletja prikazovala vsakodnevne težave mafijcev in je stalnica lestvic najboljših televizijskih serij, ta teden praznuje 25 let od premiere prve epizode na platformi HBO. Serija je obveljala za napeto študijo zapletenih družinskih vrednot in ostaja znana po kritiško priznanih vlogah, zlasti Jamesa Gandolfinija v vlogi Tonyja Soprana in Edie Falco v vlogi Carmele Soprano. Serija se je končala 10. junija 2007 in jo v šestih sezonah sestavlja skupno 86 epizod. Osvojila je kar 21 nagrad emmy in 111 nominacij.

"Serija Sopranovi je pustila neizbrisen pečat v svetovni zabavni kulturi in je bila ključnega pomena pri profiliranju HBO-ja kot platforme za prelomne in nagrajene vsebine," je ob obletnici dejal Zach Enterlin, izvršni podpredsednik HBO-ja. "Številni načini, s katerimi bomo počastili ta 25-letni mejnik, bodo oboževalcem omogočili, da praznujejo zapuščino Sopranov in se poklonijo likom, ki so imeli tako trajen vpliv." Praznovanje se začenja z objavo zbirke 15 neobjavljenih prizorov in več kot pet ur posnetkov iz zakulisja snemanja serije.

Sorodna novica Umrl je James Gandolfini, zvezda serije Sopranovi

Leta 2013 je privržence serije pretresla novica o smrti glavnega igralca te serije, Jamesa Gandolfinija, ki je pri le 51 letih umrl zaradi srčnega napada v Rimu. Igralec se je tam ustavil na poti v Taormino na Siciliji, kjer bi moral na tamkajšnjem filmskem festivalu dobiti častno nagrado ter se udeležiti okrogle mize o ameriškem filmu, a se je zaradi infarkta zgrudil v kopalnici svoje hotelske sobe. Z nepozabnim likom Tonyja Soprana, ki ga je mojstrsko upodobil kot mafijskega šefa, ki ga mučijo povsem običajne človeške težave in dileme, si je Gandolfini prislužil številna priznanja.

Jeseni 2017 pa je umrl tudi Frank Vincent, ki je upodabljal Phila Leotarda, ki se je po spletu dogodkov zavihtel na čelo družine Lupertazzi. Poleg omenjene trojice so v seriji v osrednjih vlogah igrali še Steven Van Zandt, Jamie‑Lynn Sigler, Lorraine Bracco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Steve Schirripa in Tony Sirico.

Sorodna novica Prvi napovednik za predzgodbo Sopranovih, med drugim z Rayem Liotto v eni izmed vlog

Štirinajst let po koncu snemanja serije pa je bil objavljen tudi prvi napovednik filma Mnogi svetniki Newarka, ki prikazuje predzgodbo serije Sopranovi. V filmu je mlado različico lika svojega očeta upodobil sin glavnega igralca Jamesa Gandolfinija, Michael Gandolfini. Dogajanje filma so postavili v leto 1967, ko so v Newarku – mestu ameriške zvezne države New Jersey z največ prebivalci – izbruhnili medrasni nemiri. Film, čeprav so ga več let napovedovali in se močno nanaša na eno najuspešnejših serij HBO-ja, nikoli ni dosegel njenega uspeha.