Konferenci v Avditoriju Portorož bosta sledila podelitev mednarodne nagrade piranesi za najboljše arhitekturne izvedbe, nastale v Srednji Evropi v zadnjih dveh letih, in odprtje razstave v Monfortu.

Merljivost je od nekdaj neločljivo povezana z arhitekturo kot nabor dimenzij, modulov, rastrov in pravil zasnove, ki v ožjem smislu opredeljujejo načrtovanje arhitekture. Zdi se, da temeljne zahteve po "uporabnosti" in "trdnosti" arhitekture popolnoma ustrezajo mehanicističnemu pogledu na svet, ki želi vse izmeriti, razumeti, dokazati, predvideti, načrtovati in upravljati. Še več, tudi "lepoto" si v arhitekturi pogosto razlagamo kot odraz razmerij in odnosov med elementi, so o temi letošnje konference razmišljali v Obalnih galerijah Piran.

Od tod se postavlja več vprašanj, na primer, ali je merljivost ključna za dobro arhitekturo, kako umeriti pot do arhitekture, ki v nas vzbudi čustva, nas poveže v skupnost in gradi našo identiteto, kako izmeriti, ali je arhitektura dobra, iskrena in poštena, ali je arhitektura, ki so jo ustvarili naši predniki, še po naši meri, ali je arhitektura, ki ustreza vsem meram in merilom, že kakovostna, ter kje so meje in smisel merljivosti v arhitekturi.

Namen Piranskih dnevov arhitekture, ki potekajo od leta 1983, je ovrednotiti aktualne arhitekturne smernice ter predstaviti najbolj inovativne arhitekturne projekte. Piranski dnevi arhitekture spodbujajo kakovostno sodobno arhitekturo. Predstavljajo arhitekte, ki z razumevanjem ter spoštovanjem geografskega in kulturnega konteksta ohranjajo identiteto in kulturno raznolikost, so še navedli v Obalnih galerijah Piran.