Rodolfo Ziberna je ravnatelju Kulturnega doma Igorju Komelu izročil posebno občinsko priznanje. Foto: Zajem zaslona
Rodolfo Ziberna je ravnatelju Kulturnega doma Igorju Komelu izročil posebno občinsko priznanje. Foto: Zajem zaslona

Dolgoletnih sanj, saj so bili v mestu – po fašističnem prevzemu Trgovskega doma – že desetletja brez kulturnega hrama. Kulturni dom je svoja vrata odprl tudi sosednjim kulturam in tako postal vzor sobivanja Slovencev, Italijanov in Furlanov.

Na odru so se z glasbo in recitalom prepletle sodobne in ljudske pesmi pod skupnim naslovom "Rokovanje kultur/La cultura in una stretta di mano/Culture in t'une strete di man".

Kulturni dom že leta občinstvu ponuja koncerte, gledališke predstave, literarna in likovna srečanja s slovenskimi, italijanskimi in furlanskimi ustvarjalci, zato si je pridobil tudi ime Dom sožitja. "Mislim, da bi se Evropa, ki ne preživlja najboljših časov, ravno tu lahko učila pomena odprtosti in enotnosti," pravi furlanski pisatelj Angelo Floramo.

Da se prav v sožitju med Slovenci, Italijani in Furlani skriva cvetoča prihodnost čezmejnega goriškega prostora, so v Kulturnem domu uvideli že pred desetletji, pravi ravnatelj Igor Komel.

"Vse to je Kulturni dom v Gorici gojil skozi teh 40 let in zato je danes zaslužen, da se v Gorici rokujejo predsedniki," je dejal slavnostni govornik, pisatelj in literarni kritik Miran Košuta.

Da je Kulturni dom odigral ključno vlogo pri pridobitvi naziva Evropske prestolnice kulture 2025, sta se strinjala tudi oba goriška župana. Rodolfo Ziberna je ravnatelju izročil posebno občinsko priznanje, Klemen Miklavič pa si obeta, da bi do leta 2025 vsak Goričan vsaj dvakrat na leto obiskal kulturno prireditev v sosednjem delu mesta.

"Sem zadovoljen, da je prav Kulturni dom kot izraz slovenske stvarnosti v goriškem prostoru v tem smislu protagonist, da nas drugi posnemajo," je dejal ravnatelj Kulturnega doma Gorica Igor Komel.

Kulturni dom je uspešno kljuboval številnim izzivom: na začetku devetdesetih so zaradi novih varnostnih predpisov morali zapreti in prenoviti dvorano, s finančno krizo so se borili leta 2014, dogodke ob letošnjem jubilejnem letu pa so zaradi pandemije najprej prirejali na spletu. Z "Rokovanjem kultur", kot so poimenovali slavnostni večer, optimistično zrejo v prihodnost.

40 let kulturnega doma v Gorici