Foto: EPA
Foto: EPA

Za rekordno ceno so prodali tudi bron španskega umetnika Pabla Picassa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Degasova skulptura, ki je poimenovana Petite danseuse de quatorze ans (Mala štirinajstletna plesalka), je bronasta skulptura z rjavo patino, ki prikazuje mlado balerino v muslinovem krilu s trakom v laseh. To ni izvirnik, ki je na ogled v Narodni galeriji v Washingtonu, ampak odlitek, ki ga je izdelal Adrien-Aurelien Hebrard deset let po smrti francoskega impresionista, leta 1927.

Čeprav to ni izvirnik, je skulptura brez težav presegla dosedanjo rekordno ceno za katero od Degasovih del. Leta 2015 so različico istega dela prodali za 22,2 milijona evrov.

Mala plesalka, stara 14 let, je bila edini kip, ki ga je Degas javno razstavil v času življenja. Danes je to ena njegovih najbolj priljubljenih stvaritev, tudi zato, ker so po umetnikovi smrti naredili celo vrsto njenih odlitkov. V času nastanka pa ni bilo tako – recenzenti so se skoraj enoglasno strinjali, da je umetnina "grda", čeprav so ji priznavali realizem in revolucionarnost samega koncepta. Zelo inovativna je bila tudi Degasova uporaba blaga.

Skulptura, ki so jo prodali v četrtek, je ena od dvanajstih kosov iz zbirke ameriške podjetnice ter pokroviteljice več ameriških muzejev in Newyorškega baleta Anne Bass, ki je umrla leta 2020. Njen soprog je bil naftni milijarder Sid Bass.

Edgar Degas (1834‒1917)

Umetnik se je rodil v Parizu. Najprej je študiral pravo, nato pa od leta 1855 slikarstvo na Ecole nationale superieure des beaux-arts. V letih 1855‒60 je večkrat obiskal Italijo. Najprej je na slikah obdeloval zgodovinske motive in v olju slikal portrete, po letu 1874 pa se je posvetil predvsem študiju in slikanju figur ter se približal slogu impresionistov.

Degasa je zanimalo telo v gibanju, nanj so vplivali tudi japonski mojstri lesoreza. Najbolj je znan po študijah baletk in konjev ter skupin v gledališču in ženskih aktov. Najraje je uporabljal tehniko pastela, izdeloval je tudi bakroreze in litografije.

Manj znano je, da je bil Degas dober kipar, v letih od 1865 do 1912 je ustvaril serijo malih bronastih skulptur baletk, konjev in kopalk, ki tako kot njegove slike pričajo, kako natančno je znal oceniti človekovo dušo in opaziti še tako majhne premike telesa. Umrl je osamljen in skoraj popolnoma slep v Parizu.

Dražbena hiša Christie's je obenem sporočila, da so prodali Picassovo Tete de femme (Fernande) (Glava ženske Fernande) za 48,48 milijona ameriških dolarjev (46 milijonov evrov), kar je umetnikov najdražji bron, ki je bil kdaj prodan na dražbi.

Pablo Picasso je eden najslavnejših likovnih umetnikov 20. stoletja, njegov ustvarjalni opus pa obsega več kot 15.000 del. Je eden od začetnikov smeri kubizma. Fotografija Picassa pri obedu je nastala leta 1957 v Cannesu. Foto: Museu Picasso de Barcelona/David Douglas Duncan
Pablo Picasso je eden najslavnejših likovnih umetnikov 20. stoletja, njegov ustvarjalni opus pa obsega več kot 15.000 del. Je eden od začetnikov smeri kubizma. Fotografija Picassa pri obedu je nastala leta 1957 v Cannesu. Foto: Museu Picasso de Barcelona/David Douglas Duncan

Za španskega slikarja je do ponedeljka zvečer veljalo, da so eno od njegovih del na dražbi prodali kot doslej najdražje umetniško delo 20. stoletja. Ob začetku tedna ga je presegel ikonični portret Marilyn Monroe ameriškega pop umetnika Andyja Warhola, ki so ga prodali za 195 milijonov ameriških dolarjev.

Picassove Les Femmes d'Alger (Version '0') (Alžirske ženske Verzija '0) so leta 2015 prodali za takrat rekordnih 179,4 milijona ameriških dolarjev.

Pablo Picasso (1881–1973)

Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral je v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu.

Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki in vsako leto pripravljal razstave. Umrl je v Mouginsu.