Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Spomenka Hribar ob 30-letnici sporazuma ostro nad Janšo, Pahor poziva k dialogu

Leta 1941 v Beogradu rojena Spomenka Hribar je svoje življenje posvetila sociologiji in filozofiji ter je imela eno vidnejših vlog v času osamosvajanja Slovenije. Še zmeraj spremlja dogajanje okrog sebe in piše, svoje videnje in vrednotenje dogajanja v družbi objavlja tudi v revijah in dnevnem časopisju.

Neizkoriščene priložnosti za novi začetek medsebojnih odnosov
Ob zdajšnjem stanju duha v Sloveniji je predvsem zaskrbljena, ob letošnji 30. obletnici države je tudi prepičana, da priložnosti za novi začetek medsebojnih odnosov nismo izkoristili. Po njenem "smo imeli priložnost začeti novi začetek medsebojnih odnosov, brez sovraštva, brez iskanja sovražnikov, a smo zdaj bolj sprti, kot smo bili v komunizmu, ki ga črtijo in kritizirajo, sicer tudi upravičeno".

Spomenka Hribar je avtorica več knjig s filozofskega in sociološkega področja. Foto: BoBo
Spomenka Hribar je avtorica več knjig s filozofskega in sociološkega področja. Foto: BoBo

Spomenka Hribar je na ljubljanski filozofski fakulteti diplomirala iz filozofije in sociologije, nato je sledil še doktorat iz sociologije na fakulteti za družbene vede (FDV). Pozneje je bila na FDV-ju tudi zaposlena, pred tem pa na Inštitutu za sociologijo in filozofijo pri Univerzi v Ljubljani.

Leta 1990 je bila izvoljena v Skupščino RS ter je imela kot vodilna članica Slovenske demokratične zveze in koalicije Demos pomembno vlogo pri osamosvojitvenih prizadevanjih Slovenije. Bila je med pobudniki ustanovitve Nove revije in med letoma 1988 in 1990 tudi njena odgovorna urednica.

Sorodna novica Državljan Evrope tudi v roke Alojzu Rebuli in Spomenki Hribar

Zlati red za zasluge in nagrada Evropskega parlamenta
Leta 2008 je prejela državno odlikovanje zlati red za zasluge za prizadevanja in prispevek k osamosvajanju in demokratizaciji Slovenije. Kot je pisalo v utemeljitvi, je Spomenka Hribar ena najvidnejših slovenskih intelektualk, ki kritično, vendar konstruktivno presoja razmere v slovenski družbi ter si jih s svojim delovanjem in pronicljivimi analizami prizadeva spremeniti na bolje.

Evropski parlament ji je leta 2014 podelil nagrado državljan Evrope, ki jo med drugim podeljujejo posameznikom ali skupinam oziroma združenjem državljanov za delovanje na področjih, ki predstavljajo zavezanost vrednotam Listine EU-ja o temeljnih pravicah ter spodbujanju vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic.

Spomenka Hribar je poročena s filozofom Tinetom Hribarjem, ki bo 80 let dopolnil v četrtek, 28. januarja.


S Spomenko Hribar se je v oddaji Intervju septembra lani pogovarjala Ksenija Horvat.

Dr. Spomenka Hribar