Da sta Združeno kraljestvo in Slovenija močno povezana kot zaveznici v Natu je poudarila tudi veleposlanica Tiffany Sadler. Foto: Park vojaške zgodovine
Da sta Združeno kraljestvo in Slovenija močno povezana kot zaveznici v Natu je poudarila tudi veleposlanica Tiffany Sadler. Foto: Park vojaške zgodovine

"To je grafični prikaz intenzivnega zračnega bojevanja med vojno, ki mora biti vsem v opomin, da se vsak dan trudimo za mir, strpnost in sodelovanje," je pojasnila profesorica študij kulturne dediščine in vodja digitalnega arhiva IBCC-ja Heather Hughes

Kot so sporočili iz Parka vojaške zgodovine Pivka, so pred kratkim podpisali memorandum o sodelovanju z Univerzo Lincoln v Veliki Britaniji za raziskovanje, muzejsko obdelavo ter predstavljanje zgodovinskega spomina na bombardiranja v Evropi.

Univerza namreč sodeluje z ustanovo International Bomber Command Centre (IBCC) in je v slovenskem muzeju prepoznala partnerja, s katerim bi strokovno pokrivala območje Slovenije in sosednjih držav. V okviru sodelovanja je univerza za namene projekcije v samem muzeju Parku odstopila animacijo, ki na zemljevidu Evrope prikazuje bombardiranja tako sil osi kot zavezniških sil v času vojne.

Dober primer obnove kulturne dediščine

Sodelovanje med Parkom vojaške zgodovine in Univerzo v Lincolnu, ki je po ocenah časopisa The Times in Sunday Times dobila laskav naziv "moderna univerza leta 2021 v Veliki Britaniji", pa bo nadgrajeno tudi s tem, da bo Park študentom univerze predstavljen kot uspešen in zanimiv primer obnove kulturne dediščine in njene izrabe za razvoj turizma. Kot pravi Alessandro Pesaro, vodja modula za upravljanje kulturne dediščine te univerze, je Park vojaške zgodovine odličen primer dobre prakse upravljanja kulturne dediščine, zato bo povezovanje z muzejem vsekakor pripomoglo k razumevanju te tematike.

Bombardiranje pomemben del druge svetovne vojne

V Parku poudarjajo, da je animacija pomembna predvsem zato, "ker je sodelavcem Univerze v Lincolnu uspelo s sodobno tehnologijo prikazati obseg in potek druge svetovne vojne v Evropi. Bombardiranja, posebej mest, so namreč ena od pomembnih značilnosti druge svetovne vojne, saj so, če izvzamemo koncentracijska taborišča, povzročila največ trpljenja nedolžnih ljudi," so zapisali.

Prvič mrtvih več civilistov kot vojakov

Ravno zaradi bombardiranj označujemo drugo svetovno vojno kot totalno vojno, saj se je prvič v zgodovini modernega vojskovanja zgodilo, da je umrlo več civilistov kot vojakov.

"Zato je treba ob ogledu animacije, ki je začasno umeščena v razstavo Do pekla in nazaj za marsikatero lučko, ki se pokaže na zaslonu, videti tudi kri in solze mater, otrok, nemočnih starčkov ter slišati njihov jok," še opozarjajo v Parku vojaške zgodovine.

Park vojaške zgodovine se tudi sicer vključuje v ohranjanje zgodovinskega spomina ob delovanju Kraljevega letalstva (RAF) na slovenskem ozemlju. Prav zato so ga v preteklem tednu obiskali namestnik vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi general sir Tim Radford z ženo Tracy in veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji Tiffany Sadler.