Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Učitelji in ravnatelji v Italiji so te dni na nogah, saj protestirajo proti zakonodajnemu predlogu stranke Bratje Italije premierke Giorgie Meloni, da bi v italijanskih šolah uvedli obvezno uporabo krščanskih božičnih tradicij, kot so jaslice. Opozarjajo na sekularno ločevanje države in cerkve ter avtonomijo šol, da se same odločijo o uporabi.

Sorodna novica Register nesnovne kulturne dediščine bogatejši za jasličarstvo, peko potic in babištvo

"Tradicije v državi je vsekakor treba upoštevati, vendar je njihovo vsiljevanje z zakonom neprimerno," je po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA dejal predsednik nacionalnega združenja ravnateljev ANP Antonello Giannelli, potem ko je vladajoča stranka predstavila predlog zakona, ki opolnomoča pobude staršev, učencev ali pristojnih šolskih organov, ki bodo lahko ob božiču in veliki noči šoli naložili prikaz jaslic, razpela in podobnih krščanskih podob. Namen predloga je "opozoriti na globok pomen takšnih pobud z vidika človečnosti in njihove povezanosti z italijansko nacionalno identiteto" in predvideva sankcije za ravnatelje v primeru neupoštevanja.

Predsednik združenja ravnateljev DirigentiScuola Attilio Fratta je predlog zakona označil za prevaro. "To so ukrepi, ki služijo le temu, da se pozornost Italijanov odvrne od resničnih težav, s katerimi se soočata šola in država," je dejal Fratta. Tudi učiteljski sindikat FLC CGIL je opozoril, da je Italija sekularna država in da "takšni ukrepi, ki med drugim posegajo v avtonomijo šol, niso sprejemljivi". "Na vsak način bomo podprli načelo šolske avtonomije in sekularnosti javnih šol. Predlagatelji morajo ponovno prebrati ustavo," je dejala predsednica sindikata Gianna Fracassi.

O tem, ali bodo izdelali božično drevo, jaslice ali oboje, "odloča pedagoško osebje," pojasnjuje Rosanna La Balestra, ravnateljica šolskega kompleksa Simonetta Salacone v Rimu, kjer pet šol obiskuje 1400 učencev, starih od 3 do 13 let, med katerimi je veliko tujcev. Za ravnateljico je večkulturnost šole "bogastvo, ki ga nenehno doživljamo, soočanje med jeziki in kulturami. Ničesar ni mogoče vsiliti: jaslic ali drevesa ni mogoče vsiliti."