Kot pravijo, svoje delovanje delijo na tri ključne stebre – zagotavljanje vrhunske umetniške ponudbe v celjski regiji, produkcijo novih glasbenih in glasbeno-scenskih del ter razvoj inovativnih pedagoških programov kulturno-umetnostne vzgoje.

Programska ekipa Hiše kulture Celje – Gregor Deleja, Nuša Komplet Peperko, Matija Kovač in Miha Firšt. Foto: Hiša kulture Celje
Programska ekipa Hiše kulture Celje – Gregor Deleja, Nuša Komplet Peperko, Matija Kovač in Miha Firšt. Foto: Hiša kulture Celje

Glasbeni abonma so prejšnji teden odprli s koncertom komornega simfoničnega orkestra pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka, ki je krstno izvedel novo skladbo skladatelja Iztoka Kocena in Simfonijo iz novega sveta Antonina Dvoržaka.

Abonma se bo nadaljeval z izvedbo nove opere Tomaža Sveteta Hiša usmiljenja v izvedbi Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Opozarjajo še na koncert orkestra Ljubljanski solisti s solistko Petro Kovačič, članico Dunajske filharmonije, in baletno produkcijo Možiček Josipa Ipavca, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Festivalom Velenje, plesalko Mojco Majcen in beograjskim koreografom Aleksandrom Ilićem.

Otroški abonma Glasbene sobotnice bo v soboto v Muzeju novejše zgodovine Celje odprla predstava Popotne pravljice, isti dan popoldne pa bodo tudi ponovitve odmevne predstave Potres z igralko Dorotejo Nadrah.

Med novimi glasbeno-scenskimi produkcijami v Hiši kulture Celje navajajo glasbeno predstavo Mojstri pajki, katere avtorja sta Tomaž Trop, kitarist in skladatelj glasbene zasedbe Tabu, in Nuša Komplet Peperko, tudi avtorica dramske predloge muzikala po motivih Lile Prap Kure?!. Slednji po premieri v juniju nadaljuje gostovanja po Sloveniji. Do decembra bodo nastopili še v Mariboru, Radovljici, Krškem in Tržiču.

Hiša kulture Celje v Narodnem domu je zagnala koncertno sezono s komornim simfoničnim orkestrom, ki je izvedel slavno simfonijo Iz novega sveta Antonina Dvoržaka ter novo skladbo skladatelja Iztoka Kocena Pozabljeni za klarinet, violončelo in orkester. Foto: Hiša kulture Celje
Hiša kulture Celje v Narodnem domu je zagnala koncertno sezono s komornim simfoničnim orkestrom, ki je izvedel slavno simfonijo Iz novega sveta Antonina Dvoržaka ter novo skladbo skladatelja Iztoka Kocena Pozabljeni za klarinet, violončelo in orkester. Foto: Hiša kulture Celje

Na področju kulturno-umetnostne vzgoje in razvoja občinstva nadaljujejo izvedbo pedagoškega programa Ambasador kulture, ki učencem in dijakom v celjski občini omogoča samostojno in samoiniciativno obiskovanje nekuriranih umetniških dogodkov. S sredstvi, pridobljenimi na razpisu centra za kreativnost v letu 2020, so razvili tudi digitalno platformo z mobilno aplikacijo, ki bo v prihodnjih letih omogočila razširitev programa na vso državo.

V tem šolskem letu bodo prvič razpisali tudi šolsko tekmovanje, ki bo učence in dijake spodbujalo k poglobljeni interpretaciji umetniških del s področja glasbe, gledališča, plesa, filma, arhitekture in vizualnih umetnosti. V začetku leta 2022 bodo začeli izvajati Projekt 212, koncertno turnejo po vseh slovenskih občinah, na kateri bodo ustvarili popis prireditvene infrastrukture v državi in vzpostavili platformo za sistem omogočanja rednih kakovostnih glasbenih programov v majhnih slovenskih krajih.

"Ne historična kultura – umetnost prihodnosti mora biti intersubjektivni mit"
Nadaljujejo tudi spremljevalne dejavnosti Veronikine nagrade, to pomeni z naročanjem novih glasbenih del, ki se navdihujejo v poeziji preteklih dobitnikov te prestižne pesniške nagrade, dogodki, namenjenimi promociji prihodnjih nominirancev in raziskovanju svežih pristopov k povezovanju poezije, gledališča in glasbe.

Po besedah programske ekipe Hiša kulture Celje s promocijo in spodbujanjem ustvarjalnosti in poustvarjalnosti ter kontinuiranim pedagoškim delom lahko pomagajo preseči vse pogosteje negativno izražene tendence prebivalstva po iskanju identitete in povezovalnih elementov v nacionalizmih. "Ne historična kultura – umetnost prihodnosti mora biti intersubjektivni mit, ki nas povezuje," so zapisali.