V Sloveniji se dnevu pridružuje Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije.

Foto: AP
Foto: AP

Mednarodni dan džeza poteka desetič. Za 30. april ga je določil Unesco na pobudo legendarnega glasbenika Herbieja Hancocka. Namen dneva je opozoriti na džez kot izobraževalno sredstvo in pomen, ki ga ima pri širjenju miru, dialoga in strpnosti.

Koncert bo predstavljen kot spletna oddaja
Dan je vsako leto zaznamoval globalni koncert, vsakič v drugi državi. Lani bi ga moral gostiti Cape Town, a je zaradi novega koronavirusa praznovanje potekalo prek spleta. Podobno bo tudi tokrat. Koncert bo predstavljen kot spletna oddaja v živo prek YouTuba, Facebooka, spletne strani jazzday.com, spletne televizije ZN, Unesca in ameriškega zunanjega ministrstva, navaja spletna stran jazzday.com.

Grammy za življenjske dosežke tudi Hancocku in skupini Jefferson Airplane

Umetniški vodja bo Hancock, glasbeni vodja pa John Beasley. Po podatkih spletne strani bodo v New Yorku in Los Angelesu nastopili glasbeniki z različnih delov sveta, med njimi Melissa Aldana, Massimo Biolcati, A Bu, Cyrus Chestnut, Amina Figarova, Ingrid Jensen, Justo Almario, Dee Dee Bridgewater, Marcus Miller, Dianne Reeves in Francisco Torres.

Iz svojih držav se bodo med drugim pridružili Igor Butman v Moskvi, Jacob Collier v Londonu, Mandisi Dyantyis v Cape Townu, John McLaughlin v Monaku in Junko Onishi v Tokiu. S sedeža Unesca v Parizu bo svoj nastop prispevala kantavtorica iz Benina Angelique Kidjo.

V pandemičnih časih je bistvo džeza, to je improvizacija, potrebna še bolj kot kadar koli prej, tako v življenju kot v glasbi.

-

V digitalni obliki v teh dneh potekata tudi sejem in festival Jazzahead v Bremnu v Nemčiji, ki je običajno združil približno 3500 profesionalcev iz več kot 60 držav. Kot je v nagovoru ob desetletnici mednarodnega dneva džeza dejal njegov umetniški direktor Peter Schulze, je v pandemičnih časih bistvo džeza, to je improvizacija, potrebna še bolj kot kadar koli prej, tako v življenju kot v glasbi.

Ljubljana s spontanimi uličnimi nastopi
V Sloveniji se praznovanju dneva tudi letos pridružuje Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije. Kot so sporočili, so zaradi še vedno veljavnih ukrepov omejevanja širjenja okužb s covidom-19 predvidene koncerte prestavili v poletni čas, danes pa prebivalce vabijo, da na Čevljarskem mostu, Prešernovem trgu, Mestnem trgu in Starem trgu pri Herkulovem vodnjaku prisluhnejo mladim slovenskim glasbenikom, ki bodo staro mestno jedro napolnili s spontanimi uličnimi nastopi.

Poleg tega vabijo vse džezovske ustvarjalce, da "zaigrajo ob odprtih oknih in s tem pomagajo širiti džezovsko idejo o povezovanju ljudi".